Alternatíva a régiók Európája

<br /> Románia közigazgatási átszervezése, a regionális szemlélet meghonosítása és a magyar közösség autonómiája szükségességét hangoztatta tegnap Markó Béla a Tusnádfürdőn megkezdődött EU-táborban.

2009. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint a nemzetállamok Európájára a régiók Európája nyújt alternatívát, ezért az uniónak erősítenie kell a regionális sajátosságokat; együttélési modelljei révén Erdély sokat tud nyújtani Európának. Markó Béla hozzátette, el kell érni, hogy regionális szinten Romániában a magyar nyelv is hivatalos legyen. Ezzel szemben az Erdélyi Magyar Ifjak szervezet éppen a napokban emelt panaszt a nagyváradi városháza ellen amiatt, hogy a mintegy 30 százalékban magyarok lakta város polgármesteri hivatalában nincs magyar nyelvű ügyfélszolgálat. Eközben Kolozsváron a képviselő-testület kedden lakossági kezdeményezésre átkeresztelte a Dsida Jenő nevét viselő utcát, mivel többen nehezményezték, hogy a magyar költő neve „szinte azonos” az AIDS román megfelelőjével (SIDA). Noha az RMDSZ tanácsosai javasolták, hogy viselje az utca Szabédi László nevét, a román többségű testület végül Pablo Picasso mellett döntött.

Sztrájk. Mától naponta három óra erejéig Románia-szerte leáll a bíróságok működése, a bírák így kívánnak tiltakozni ugyanis az ellen, hogy a bukaresti igazságügyi minisztérium júliusi hatállyal megvonta tőlük a bérük felével egyenlő stresszpótlékot. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.