Az áfaemelés átka

2009. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Panganak a fővárosi éttermek, s nem dübörögnek a balatoni vendéglők sem, miként a Velencei-tónál és más vidéki városokban is eltűntek a vendégek az éttermekből. A magyar családok maguk készítik el szabadságuk alatt az ételüket, vagy közértben, büfében vásárolnak élelmiszert, hogy így is csökkentsék a kiadásaikat – tapasztalják a szolgáltatók. Emiatt egyre több, máról holnapra működő vendéglős leépítésre kényszerül már a szezon közepén, amit a júliusi áfaemelés és a növekvő terhek is indokolnak. A válság kirobbanása óta ugyan nagyjából tíz százalékkal kevesebb szakács és felszolgáló dolgozik ezen a területen, ám szakértők szerint a veszteséges nyár végére még többen kényszerülnek utcára tenni munkavállalóikat, sőt akár végleg lehúzni a rolót.
– Már régen eltűntek az ágazatból a tartalékok, az árakat nincs kinek emelni, sőt a lakosság további elszegényedése miatt az áremelés életveszélyes kísérlet lenne. Ha viszont nincs drágulás, akkor sokan kénytelenek a feketegazdaságban dolgozni, vagyis eltitkolni bevételeik egy részét, vagy bejelentés nélkül foglalkoztatni az alkalmazottakat – mondta lapunknak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke. Háber Tamás szerint ráadásul óriási károkat okoznak a tisztességes vendéglősöknek az ilyenkor felbukkanó szezonális „szerencsevadászok”, akik a gyors meggazdagodás reményében a vendéget is átverik, s az uniós viszonylatban példátlanul szigorú magyar előírásokat sem tartják be. Ennek gyorsan híre megy, ami még inkább távol tartja a vendégeket – fűzte hozzá az elnök. Ennél is nagyobb baj azonban, hogy a júliusi áfaemelés 17 milliárd forintnyi többletterhet jelent az 56 ezer hazai vendéglátósnak, amit már nemcsak a kevésbé látogatottabb vidéki, hanem a főváros népszerűbb pontjain működő éttermek is megszenvednek. – Ezt a többletet már nem tudjuk kitermelni, az áfaemelés tehát csődbe juttat jó néhány családi vállalkozást, és rengeteg embert küld utcára – mondta Háber Tamás. Hozzátette: ennek megakadályozására javasolták a pénzügyi kormányzatnak, hogy a francia minta alapján foglalkoztatást segítő áfakompenzációt vezessenek be, munkavállalónként 14 ezer forintot havonta. Számításaik szerint ugyanis ezen összeg némileg ellensúlyozná a terheket, ráadásul fehérítené a vendéglátást is. Miként Franciaországban történt, ahol a kormány nagyvonalúan 19,6-ról 5,5 százalékra csökkentette a vendéglősök áfáját. Mindez azonnal fellendítette az üzletek forgalmát – jegyezte meg az MVI elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.