Basescu csíki toborzója

Minél több magyar fiatalt szeretne a hadsereg kötelékeiben látni Traian Basescu, aki tegnap a székelyföldi Csíkszeredában ünnepelte a román nemzeti lobogó napját. Az államfő megköszönte Magyarországnak, hogy gondozza a román katonák sírjait.

2009. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Traian Basescu tegnap arra buzdította az erdélyi magyar fiatalokat, hogy tegyék félre előítéleteiket, és válasszák bátran a katonai karriert. A román államfő a székelyföldi Csíkszeredában kijelentette: a román hadsereg tárt karokkal várja kötelékeibe a magyarokat. Basescu – aki a hargitai megyeszékhelyen állomásozó hegyivadász alakulatnak átnyújtotta a harci zászlót – hozzátette: a román hadsereget békeidőben sohasem fogják bevetni a civil lakosság vagy a magyar kisebbség ellen. A politikus ugyanakkor köszönetet mondott a magyarországi hatóságoknak, hogy gondozzák azoknak a román hősöknek a sírjait, akik más államok katonáival együtt küzdöttek hazánk és Budapest felszabadításáért. A székely megye magyar önkormányzati vezetői különben távol maradtak a katonai ünnepségtől, amit Basescu szóvá is tett, leszögezve: nem „erőt demonstrálni” jött a túlnyomó többségben magyarok lakta Csíkszeredába. Az államfő ígéretet tett, hogy lehetőségei szerint a magyar nemzeti ünnepeken is ellátogat a Székelyföldre.
Ezzel egy időben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) állandó tanácsa tegnap Kelemen Hunor ügyvezető elnököt, parlamenti képviselőt nevezte meg a szövetség államfőjelöltjének (a jelölésről az alakulat miniparlamentje ma mondja ki a végső szót), aki többek között Traian Basescuval méri össze erejét az őszi elnökválasztáson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.