Boc ismét húz egyet a nadrágszíjon

Újabb megszorító intézkedéseket foganatosít apparátusán belül a román kormány, amely felére csökkenti a kabinetnek alárendelt ügynökségek számát. Emil Boc miniszterelnök ugyancsak a válságra tekintettel haladékot ad az adóhátralékos cégeknek.

2009. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július közepére ötven százalékkal csökkenti a kormányának alárendelt ügynökségek létszámát Emil Boc román miniszterelnök. A kormányfő a világgazdasági válság Romániát is sújtó hatásainak ellensúlyozásával indokolta az intézkedést. Ennek nyomán csupán azok az intézmények – például a közbeszerzéseket monitorozó vagy az energiaszabályozó hatóság – folytatják tevékenységüket a jelenlegi struktúra szerint, amelyek működéséről Románia az EU-val kötött megállapodást. Boc nem részletezte, hogy az ügynökségek megszüntetése és összevonása hány közalkalmazott elbocsátását vonja maga után.
A bukaresti kabinet által még januárban életbe léptetett, egymilliárd eurós megtakarítást célzó első válságkezelő csomag révén egyébként valamennyi, a román kormánynak alárendelt ügynökség és állami vállalat jövedelmét lefaragták, és kevesebb illetményt kapnak az állami részesedéssel bíró társaságok igazgatótanácsaiban helyet foglaló köztisztviselők is. Emil Boc tegnap bejelentette azt is, hogy hat hónapos haladékot kapnak adóhátralékaik befizetésére azok a romániai cégek, amelyek 2008 szeptembere után, a gazdasági válság miatt halmoztak fel adósságokat. A fiskális engedékenység és a kényszervégrehajtás elkerülésének feltétele, hogy a vállalkozások a továbbiakban rendszeresen eleget tegyenek havi adókötelezettségüknek.
A román kormányfő ugyanakkor cáfolta, hogy a 19 százalékos áfa és a 16 százalékos egységes adókulcs emelését tervezné, amelytől – többek között inflációgerjesztő hatása miatt – tegnap a bukaresti jegybank elnöke is óvta Bocot.

Magyarfelirat-gondok Erdélyben. Ismét visszahelyezték az Erdélyi Magyar Ifjak szervezet tagjai Nagyváradon a Sebes-Körös magyar nevét is hirdető táblákat, amelyeket korábban ismeretlenek eltávolítottak. Ezzel egy időben a nagyszalontai Arany János Főgimnáziumban a bejárat kivételével sehol sem látni magyar feliratokat. Csíkszereda képviselő-testülete viszont úgy határozott, rovásírásos felirat is lesz a székely város helységnévtábláin. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.