Bővül az erdélyi felsőoktatás

2009. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Számos új szak közül válogathatnak a most zajló beiratkozások idején a felsőoktatást választó erdélyi magyar diákok. A kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) az ősztől induló várostanulmányi, társadalommarketing, művelődésszervezői, illetve a római katolikus teológián a hittudományi, valamint a kihelyezett geodézia szak újdonság, míg a bölcsészkaron mostantól a más nyelvekkel nem társított, egyszakos magyar nyelv és irodalom szakra is lehet jelentkezni. A BBTE karain összesen 4300 helyre várják a nappali tagozatos elsőéveseket, ebből 1100-at a magyarul tanulni óhajtók foglalhatnak el. A magyar állam finanszírozta Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem arra számít, hogy a bukaresti felsőoktatási minősítési bizottság hamarosan jóváhagyja a számítógépes modellezés és tervezés, illetve az elektronika és távközlés szakot is. A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) újdonság, hogy ősszel európai szociálpolitikák, valamint multikulturális és interkulturális kommunikáció címmel indul mesterképzés. A PKE
ősszel hirdet felvételit magyar nyelv és irodalom szakra, amely ellen a BBTE magyar tanszékének vezetősége hevesen tiltakozott, mondván: elvonná a hallgatókat Kolozsvárról. A Marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetemen a magyar táncművészeti szak és – a Kárpát-medencében elsőként – a drámaíróképzés számít újnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.