Orbán szövetséget kötött Basescuval?

Miközben bukaresti politikusok szerint tusnádfürdői fellépésével Traian Basescu etnikai konfliktust gerjesztett Erdélyben; a sajtó többnyire azt emeli ki, hogy az újrázni készülő román államfő hathatós támogatóra talált Orbán Viktorban.

2009. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Természetesen az ősszel esedékes államfőválasztás kontextusában reagáltak a bukaresti pártvezetők arra, hogy Traian Basescu a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján Románia alkotmányban rögzített nemzetállami jellegére hivatkozva utasította el a területi autonómiát. Mircea Geoana, a kormányon lévő szociáldemokrata alakulat elnöke – Basescu várható második fordulós ellenfele – szerint Basescu provokálta a Tusványos néven közismert rendezvény magyar részvevőit. A politikus úgy nyilatkozott, az államfő kampánycélból igyekezett összeugrasztani az erdélyi románokat és magyarokat.
A román lapok szinte kivétel nélkül beszámoltak Basescu tusványosi fellépéséről. A legtöbben azt emelték ki, hogy 2004-es megválasztása óta az elnök először szembesült számottevő közönség nyíltan kifejezett nemtetszésével, mások azt hangsúlyozták, hogy a jövőre minden bizonnyal hatalomra kerülő Fidesz Basescu szövetségese lett. Az Evenimentul Zilei szerint Orbán Viktor Basescu székelyföldi kortese lett azáltal, hogy bevallotta: a második fordulóban a jelenlegi elnökre szavazna. A lap vezércikkírója ugyanakkor úgy véli: tusnádfürdői kiruccanásával Basescu két legyet ütött egy csapásra, hiszen a román nacionalisták szimpátiájával együtt megszerezte az erdélyi magyarok körében rendkívül népszerű Fidesz-elnök támogatását is, amely a javára billentheti a mérleg nyelvét a megméretés második fordulójában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.