Román médiagondok

Drasztikus bérlefaragásokra kényszerül a bukaresti média a gazdasági válság miatt, amelynek mélységéről tanúskodik, hogy a megszorítások nem kerülik el a leggazdagabb román üzletemberek tulajdonában lévő tévécsatornákat, lapokat sem.

2009. 07. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Bérarányosan ötven százalékkal csökkenti alkalmazottai fizetését Románia egyik legnézettebb hírcsatornája, a Realitatea TV. Az országos befektetési alap csődbe juttatása és más üzleti machinációi miatt ellentmondásos hírnévnek örvendő, mintegy 800 millió eurós vagyonnal rendelkező Sorin Ovidiu Vantu üzletember tulajdonában lévő tévé menedzsmentje a megcsappant hirdetési bevételekkel indokolja a lefaragást. Az intézkedés nyomán az alacsonyabb, ötszáz és ezer euró közötti bérkategóriába tartozó újságírók fizetése „csak” tíz százalékkal csappan meg, a felezés az eddig négyezer euró felett kereső vezető riportereket, műsorvezetőket, csúcsvezetőket érinti, ami hűen tükrözi, hogy az elmúlt években – főleg a 2005-ben bekövetkezett médiaboom nyomán – nem panaszkodhattak javadalmazásukra a bukaresti sajtómunkások.
A bércsökkentést kiterjesztik a négy rádióadóból, ugyanennyi tévécsatornából, két napilapból, nyolc folyóiratból és egy hírügynökségből álló Realitatea-Catavencu sajtótröszt valamennyi leányvállalatára is, így az előre jelzett 25 millió eurós idei veszteséget várhatóan 19 millióra csökkentik. Év elején különben még semmi nyoma nem volt a válságnak a Vantu-birodalomban: a már akkor érezhető romániai gazdasági viszszaesés ellenére az alkalmazottak 11 százalékos béremelést kaptak és egymillió eurót fektettek a holding online kiadásainak fejlesztésére. Sőt a Realitatea TV 5,3 millió euróért helikoptert vásárolt, amelynek fedélzetéről a CNN mintájára rendszeresen jelentkeznek be élőben a tévé riporterei, akik mindig jelen vannak az országban történő fontos eseményeken. Arculatváltást foganatosít a holdinghoz tartozó Cotidianul, Románia egyik legmérvadóbb napilapja is, amely meg nem erősített információk szerint 16-ról nyolcra csökkenti oldalainak számát. Nem kerülte el a recesszió a konkurenciát, a Dan Voiculescu konzervatív politikus tulajdonában lévő Intact-médiabirodalmat sem; az öt tévécsatornát, három rádióadót és öt napi- és hetilapot működtető trösztnél már hónapokkal ezelőtt húszszázalékos fizetéscsökkentést léptettek életbe.
Mindkét médiabirodalom közös vonása, hogy kíméletlenül bírálja Traian Basescut. Az államfő újabban minden alkalmat megragad, hogy támadja az általa médiamogulnak nevezett Vantut és a bizonyítottan ügynökmúlttal rendelkező Voiculescut, akiknek nemegyszer a riportereken keresztül üzenget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.