Bukaresti fegyverszünet

Egyben marad a román kormány, miután a hatalmon lévő demokrata-liberálisok és szociáldemokraták tegnap megállapodtak abban, hogy a továbbiakban nem a nyilvánosság előtt mossák tisztára a koalíció szennyesét.

2009. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fegyverszünetet kötöttek egymással a bukaresti nagykoalíciót alkotó demokrata-liberálisok (PDL) és a szociáldemokraták (PSD) vezetői. Emil Boc kormányfő, a PDL első embere és Mircea Geoana PSD-elnök a tegnapi tárgyalásokat követően bejelentette, a nézeteltérések ellenére a kormány a helyén marad, hogy megvívjon a Romániát sújtó gazdasági válsággal. A két párt között azután éleződött ki a konfliktus, hogy a szociáldemokraták a demokrata-liberálisok két, sikkasztással gyanúsított minisztere ügyében is támogatták a parlamenti vizsgálóbizottság öszszehívását. Az érintettek egyike, az ifjúsági és sporttárcát irányító Monica Iacob-Ridzi nemrégiben le is mondott posztjáról.
A csatározások hátterében nyilvánvalóan az őszi államfőválasztás áll, amelyen Geoana a PDL-lel szimpatizáló Traian Basescu jelenlegi elnök kihívója lesz. Elemzők szerint a most kötött fegyverszünet ideiglenes, és az államfőválasztás kimenetelétől függően mindenképpen felbomlik a nagykoalíció. Meg nem erősített hírek szerint a két nagy román párt máris tárgyalásokat folytat az ellenzéki liberálisokkal és az RMDSZ-szel a parlamenti többség biztosítása érdekében. Ennek első, kézzelfogható nyoma, hogy a Markó Béla vezette alakulat a baloldali PSD-vel megállapodott három erdélyi magyar főtanfelügyelő-helyettes és egy szintén magyar tisztviselő belügyminisztériumi kinevezéséről. Holott a tavaly decemberi parlamenti választásokat követően éppen Geoana volt az, aki elutasította a PDL javaslatát, és leszögezte: az RMDSZ nem lehet része a kormánykoalíciónak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.