CIA-börtön Bukarest központjában?

2009. 08. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Bukarest belvárosának egyik forgalmas utcájában rendezte be az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik titkos börtönét – adta hírül tegnapi számában a New York Times a CIA egykori munkatársaira hivatkozva. A lap szerint a CIA 2003 márciusában azzal a kéréssel fordult egyik vezető beosztású európai ügynökéhez, hogy koordinálja három titkos börtön létrehozását, amelyekben egyenként öt-hat, terrorizmussal gyanúsított foglyot kívántak elszállásolni. Norica Nicolai, a korábban a feltételezett CIA-börtönök ügyében vizsgálódó bukaresti parlamenti bizottság egykori elnöke szerint nincs bizonyíték a fegyházak létezésére, legfeljebb arra, hogy egy ilyen börtön megépítését tervezték az országban. Elismerte azonban, hogy a testületnek nagyon kevés információ állt a rendelkezésére az ankét idején. Különben a CIA hivatalos álláspontja szerint a foglyok a világ legveszélyesebb terroristái közül kerültek ki. A CIA Kyle D. Foggót, a szolgálat egyik németországi ellátó bázisának irányítóját bízta meg a munka koordinálásával, aki arról volt ismert, hogy a világ bármely pontján képes volt fegyvert vagy élelmiszereket beszerezni CIA-akciók számára.
A New York Times szerint Foggo – aki jelenleg hároméves börtönbüntetését tölti a CIA megkárosítása miatt – három titkos börtön létrehozását irányította, ezek közül az egyik Bukarest egyik forgalmas utcájában, egy felújított épületben kapott helyet, a második Marokkóban, a harmadik pedig egy, a volt szovjet tömb egyik meg nem nevezett városának közelében. A börtönöket tökéletesen egyformán rendezték be, hogy az őrizetesek ne tudják, hol tartózkodnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.