Ősszel borulhat a román koalíció

2009. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óvadék az államfőjelölteknek? Nem támogatja Emil Boc azt a javaslatot, miszerint az államfőjelöltek számára vezessenek be kötelező anyagi biztosítékot az őszi megmérettetésen. A törvénytervezettel a bukaresti választási hatóság állt elő, amely szerint a legfőbb közjogi méltósági címre pályázóknak 80 millió forintnak megfelelő „óvadékot” kellene letétbe helyezniük, amelyet csak akkor kapnak vissza, ha begyűjtik a szavazatok legkevesebb egy százalékát. A román kormányfő szerint a javaslat ellentétes az alkotmány kitételével, miszerint valamennyi állampolgár jelöltetheti magát az államfőválasztáson.


(Kolozsvár)

Mérföldkőnek számít szeptember a kilencedik hónapja fungáló romániai nagykoalíció számára, amelyről elemzők amúgy is azt tartják, hogy az őszi államfőválasztás után mindenképpen széthull. A jobbközép demokrata-liberálisok (PDL) és a szociáldemokraták (PSD) jelenlegi szakítópróbáját az oktatási törvénycsomag jelenti, amelyért Emil Boc kormányfő már szeptember elején felelősséget kíván vállalni a parlament előtt. (Ez esetben a parlament nem vitatja meg a jogszabályt, viszont három napon belül bizalmatlansági indítványt nyújthatnak be a kormány ellen, amelynek elfogadása esetén a kormány megbukik.) A PDL elnöki tisztségét is betöltő miniszterelnök tegnap leszögezte: a felelősségvállalás a koalíciós partner „hűségtesztje” lesz, amellyel bebizonyíthatja, valóban támogatja-e az oktatási reformot. „Nem vagyok hajlandó tovább halogatni az ágazat reformját csak a nagykoalíció továbbéltetésének kedvéért. Én nem ragaszkodom a kormányfői székhez” – szögezte le Boc, emlékeztetve: a tanügyi törvénycsomagról korábban nemzeti megegyezést írtak alá a parlamenti pártok, sőt a Traian Basescu államfő által létrehozott bizottság is állást foglalt az ügyben.
Éppen ez utóbbi körülmény jelent szálkát a PSD vezetői szemében, akik azt akarják, hogy a tervezet elfogadása előtt terjesszék a parlament elé az okmányt. Mircea Geoana PSD-elnök, Basescu legesélyesebb kihívója szerint Boc azért erőlteti a törvénycsomag parlamenti vita nélküli elfogadását, hogy így robbantsa szét a koalíciót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.