Parádé náci egyenruhában

Bűnvádi eljárás indulhat Romániában a Fekete-tenger parti Constanta polgármestere ellen, aki kiskorú fiával együtt Wehrmacht-egyenruhába öltözve masírozott egy divatbemutatón. Az excentrikus megnyilvánulásairól elhíresült szociáldemokrata politikus bocsánatot kért a történtekért, de állítja: nem akarta megsérteni a zsidó közösséget.<br />

2009. 08. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Nem a közigazgatásban kilenc éve kifejtett tevékenysége, hanem a kifutón eltöltött néhány perc révén tett szert világhírnévre Románia egyik legnagyobb városának polgármestere. Radu Mazare azonban nem teszi ki az ablakba, hogy románul borsót jelentő nevét a CNN-től a Jerusalem Poston át a Reuters is felkapta, valamennyi médiaorgánum ugyanis egy lapon emlegeti a nácizmussal és az antiszemitizmussal. A 300 ezres lakosú kikötőváros 41 éves elöljárója azzal váltotta ki maga ellen a jóérzésű emberek, szervezetek haragját, hogy egy minap rendezett divatbemutatón a III. Birodalom fegyveres ereje, a Wehrmacht egyenruhájában lépett fel, mögötte pedig – ugyancsak német tisztnek öltözve – díszlépésben masírozott 14 éves fia is. Constanta polgárai számára egyáltalán nem volt szokatlan, hogy szociáldemokrata polgármesterüket manökenszerepben látják, korábban megjelent ő már a kifutón James Bondot alakítva is, sőt a Playboy romániai kiadása kedvéért nemrég 30-as évekbeli amerikai gengszternek öltözött. Mostani szerepe miatt azonban az antiszemitizmus-ellenes bukaresti központ feljelentette az ügyészségen, a Simon Wiesenthal Központ és a washingtoni Holocaust Múzeum vezetősége pedig lemondásra szólította fel Mazarét, aki a náci viselettel szerintük megsértette a hitleri Németország által lemészárolt zsidók, romák, politikai foglyok, vallási csoportok képviselőinek emlékét. Miközben a kormányzó szociáldemokrata párton belül mindenki igyekszik bagatellizálni a történteket, tegnap az orosz külügyminisztérium közleményben adott hangot a román politikus „provokatív, szentséggyalázó” gesztusa feletti megrökönyödésének, és határozott nemzetközi fellépést sürgetett.
Romániában 2003 óta nemcsak a háborús bűnösök kultusza, hanem valamennyi olyan szimbólum használata tilos, amely fasiszta, rasszista, idegengyűlölő nézeteket terjeszt. Radu Mazare időközben bocsánatot kért, és azzal védekezett, hogy nem vette észre az egyenruhája övének csatján díszelgő horogkeresztet. Elismerte viszont, hogy csodálja a német hadsereg „példás szigorát”, fellépésével pedig a Hitler ellen sikertelen merényletkísérletet végrehajtó Claus von Stauffenberg ezredes emléke előtt kívánt adózni, akinek történetét a tavasszal Tom Cruise főszereplésével bemutatott Valkűr című filmből ismerte meg. „Gyűlölöm a háborút, én a szép nőket szeretem” – védekezett Mazare, akit alvilági kapcsolatokkal is megvádoltak már, tavaly pedig több mint százmillió eurós törvénytelen föld-viszszaszolgáltatás miatt a korrupcióellenes ügyészség vádat emelt ellene. Ennek ellenére 2000 óta nyeri a helyhatósági választásokat, a média ugyanis ontja az extrém sportokat űző, régi autókat gyűjtő, félmeztelen brazil táncosnőkkel szambát járó, dúsgazdag polgármesterről szóló híreket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.