Szaporodó kisbusztragédiák

Vizsgálatot indítottak a román hatóságok a személyszállítást végző társaságoknál a tizenhárom halálos áldozatot követelő pénteki közúti baleset nyomán. A nyereség utáni hajsza és a közlekedésbiztonsági szabályok áthágása miatt a romániai felségjelű mikrobuszok egyre többször válnak négykerekű koporsókká.

2009. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos szabálytalanságot észlelt az útügyi hatóság annál a személyszállító cégnél, amelynek egyik mikrobusza szenvedett balesetet a hét végén a romániai Iasi megyében. Tizenhárman meghaltak, hárman életveszélyes sérüléseket szenvedtek pénteken, amikor egy kisbusz összeütközött egy magánvonattal. A katasztrófát az okozta, hogy a jármű 26 éves vezetője nem vette figyelembe a vasúti átjáró tilos jelzését, és – a mozdonyvezető tanúvallomása szerint – úgy hajtott rá a sínekre, hogy közben hátrafelé fordulva beszélgetett az utasokkal. Kiderült, hogy a jelenleg kómában fekvő fiatalember csak B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezik, így nem vezethetett volna kisbuszt, korábban pedig már hétszer megbírságolták a közlekedési szabályok áthágása miatt. Ráadásul munkaadójának, a Val Cris Trans Kft.-nek nem is volt személyszállítási engedélye arra az útszakaszra, ahol a mikrobusz közlekedett.
Miközben az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés és vasúti szerencsétlenség okozása miatt indított eljárást a sofőr ellen, a bukaresti szállításügyi minisztérium, az útügyi hatóság és a közlekedés-rendészet az ország minden pontján ellenőrzi a szállítási vállalatok működését. Közismert ugyanis, hogy a romániai kisbuszokon rendszeresen megszegik az előírásokat: a megengedettnél több utas szállhat fel a járműre, ezért ütközéskor az álló embereknek semmi esélyük. A sofőröknek pedig több száz kilométert kell megtenniük naponta pihenés nélkül. Hasonló okok vezettek szombaton egy mikrobusz balesetéhez az erdélyi Beszterce-Naszód megyében is, akkor tízen sérültek meg. Magyarországon az utóbbi héten három román kisbusz is szerencsétlenül járt, s öten meghaltak. A romániai utakon az elmúlt négy évben ötvenen vesztették életüket mikrobuszbalesetben. A tragédiák miatt a közlekedésrendészet nemegyszer magukat utasnak kiadó civil rendőrökkel ellenőrizteti a személyszállítási vállalatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.