Egyre több az eladó étterem országszerte, mert még a szezon közepén is annyira gyér a forgalom, hogy jó néhány vállalkozás sorra küldi el magas bérköltséget jelentő alkalmazottait, és árulja jórészt hitelből felújított vendéglátóhelyét. Tavalyhoz képest eddig 20-30 százalékkal kevesebb bevétele van az éttermeknek, és a kiadások az áfaemelés óta tovább nőttek.
Erősödik az a folyamat, ami a belföldi turizmust évek óta jellemzi, vagyis hogy amíg a hazaiak elutaznak valamely más tájegységre, addig helyükre nem jönnek a külföldiek. Emiatt nagyon kritikus helyzetben vannak az üzemeltetők – mondta el lapunknak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke. Háber Tamás leszögezte: mindez az elmúlt évek rossz gazdaságpolitikája miatt alakult így, és mert az 57 ezer vállalkozásból álló vendéglátó szektornak évek óta nincs gazdája minisztériumi szinten. Holott a vendéglátás nagyban hozzájárul a GDP 8 százalékát termelő turizmus, és így a nemzetgazdaság teljesítményéhez. Itthon azonban szerinte vállalkozásellenes politika folyik, amelynek középpontjában továbbra is az elvonás és nem a támogatás áll.
– Az áfaemeléssel gyakorlatilag visszaélt a kormány, hiszen tudták, hogy a cégek képtelenek áthárítani a költségeket az elszegényedett lakosságra – mondta Háber, hozzátéve: a vendéglősök a terhek lefaragása miatt kénytelenek elküldeni dolgozóikat. Egyre jellemzőbb, hogy családtagok vagy alkalmi munkavállalók segítenek az éttermekben, akkor is, ha félő, az alacsonyabb képzettség a minőség rovására megy.
– Nem lehet ma eladni az éttermeket, legfeljebb áron alul vagy családi házként, ami szintén nem éri meg – mondta lapunknak Borsi András, a siófoki Hintaló vendéglő tulajdonosa, akitől megtudtuk: évek óta árulják a Balaton-parti üzleteket, mivel már régen nem állja a helyét az a közfelfogás, mely szerint jövedelmező tevékenység a vendéglátózás. Mivel folyamatosan csökken a magyar és a külföldi turisták száma, az idén még több üzletre került ki az „Eladó” tábla. Főként azok szabadulnának az ingatlantól, akik hitelből újították fel az éttermet, s mivel a törlesztőrészletek az egekbe szöktek, a bevétel pedig apad, kénytelenek most túladni rajta.
Eközben Németország és Ausztria magyar szakembereket toboroz, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal közreműködésével szakácsokat, felszolgálókat és szállodai alkalmazottakat keresnek határon túli munkahelyekre. Az MVI elnöke szerint ez azt bizonyítja, hogy a magyar szakembereknek helye van az európai piacokon, s bár a helyi bérviszonyoknál alacsonyabb fizetést kapnak odakint, még így is többet vihetnek haza azok, akik külföldön próbálnak boldogulni. – Másrészt tragikus, hogy kénytelenek elmenni itthonról, holott megfelelő környezetben idehaza is szükség lenne rájuk – jegyezte meg az elnök.
Botrányos viselkedése miatt több mint 14 millióra büntették Gyurcsányt