Voksaival taktikázna az RMDSZ

2009. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Elhamarkodottnak tartja Markó Béla, hogy a közelgő romániai államfőválasztás kapcsán Orbán Viktor támogatásáról biztosította Traian Basescut. A Fidesz elnöke a tusnádfürdői szabadegyetemen kijelentette: tekintve, hogy az elnökválasztás kétfordulós, az első körben Kelemen Hunorra, az RMDSZ jelöltjére, a másodikban a jelenlegi államfőre szavazna. Markó szerint Orbánnak igaza van abban, hogy az Európai Néppárthoz tartozó alakulatoknak össze kell fogniuk, Romániában azonban bonyolult a helyzet. „A Fidesz elnöke jócskán elsiette szándékának kinyilvánítását, szerintem inkább meg kellett volna várnia a román elnökjelölteknek a magyarság irányába tett ígéreteit” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke, de nem zárta ki, hogy a szövetség a jelenlegi államfőt támogatja a második fordulóban.
A legfrissebb felmérések szerint Basescu a liberális Crin Antonescuval vagy a szociáldemokrata Mircea Geoanával vív párharcot a második fordulóban. Az RMDSZ vezetőinek többsége Basescu ellenfeleinek támogatására hajlik, abban bízva, hogy az elnök veresége esetén a szövetség visszakerülne a kormányba. Markó különben bejelentette: az RMDSZ mégsem rendez székely önkormányzati nagygyűlést közösen a Székely Nemzeti Tanáccsal. „Nekünk is megvannak a magunk bukottjai” – jellemezte a politikus a régió területi autonómiájáért síkra szálló szervezet vezetőit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.