Zsarolással vádolja Pászkányt az ügyészség

2009. 08. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Bűnszervezet támogatása és zsarolásra való felbujtás gyanújával vádat emelt tegnap a romániai ügyészség Pászkány Árpád kolozsvári üzletember ellen. A romániai nyomozó hatóság szerint Pászkány anyagi támogatás fejében saját érdekeinek kiszolgálására, illetve üzleti ellenfelei lejáratására használta fel a Gazeta-sajtótröszt kiadványait. Hasonló okok miatt két évvel ezelőtt a Pászkány által működtetett kolozsvári sajtótröszt teljes vezetőségét őrizetbe vette a román ügyészség, miután a médiabirodalom ellen 42 üzletember és politikus tett feljelentést zsarolás miatt. Az újságíróknak üzletemberek, politikusok és köztisztviselők fizettek különböző összegeket, hogy bizonyos újságcikkeket leközöljenek, illetve elhallgassanak információkat. Tanúvallomásában a Gazeta de Cluj napilap egyik volt alkalmazottja arról számolt be, hogy Pászkány Árpád pénzzel is támogatta a lapcsoport kiadványait. Ennek ellentételezéseként a lapok hevesen támadták azokat a vállalkozókat, akik ellenérdekelt félként vettek részt olyan versenytárgyalásokon, ahol a magyar üzletember is indult.
A nyomozati anyag szerint a CFR-futballklub tulajdonosa ugyancsak zsarolással bírt rá egy jászvásári (Iasi) vállalkozót, hogy tízezer euróért engedjen át neki egy 14 ezer négyzetméteres területet Kolozsváron. Ennek piaci értéke azonban meghaladta a 400 ezer eurót. A magyar üzletember tulajdonában lévő CFR labdarúgócsapata egyébként a napokban nyerte meg a Román Szuperkupát.
A jelenleg külföldön nyaraló, százmillió euróra becsült vagyonával a negyedik leggazdagabb romániai magyarnak számító Pászkány korábban politikai indíttatásúnak nevezte az ellene indult bűnvádi eljárást. Ez ügyben Románia államfőjénél is panaszt emelt. Az elsősorban ingatlanfejlesztésben, autókereskedelemben, futballban utazó vállalkozó két évvel ezelőtt a Trigránittal hozta létre Kolozsvár első nagy bevásárlóközpontját, a Polus Centert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.