Bírósági ítéleteket vár Basescu

2009. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Traian Basescu az 1989-es romániai forradalommal és az 1990-es bányászjárásokkal kapcsolatos bűnvádi eljárások lezárását, a bűnösök bíróság elé állítását követelte a bukaresti főügyészségtől. A forradalmárszervezetek képviselőivel és Laura Codruta Kövesi főügyésszel folytatott megbeszélésen a román államfő megengedhetetlennek nevezte, hogy az események után húsz évvel sem lehet tudni, pontosan kik követték el a bűncselekményeket.
– Abszurd, hogy az ügyészségi vizsgálat eredménye szerint a bányászjárásoknak nincs felelőse, és attól tartok, hamarosan a forradalom ügyében is olyan döntés születik, amelynek értelmében az emberek saját magukat lőtték le – jelentette ki felháborodva Basescu, elégtételt követelve az 1989 decemberében lelőtt 1600 áldozat hozzátartozóinak nevében.
A bukaresti főügyészség előtti tüntetésükön egyébként tegnap egykori forradalmárok a bűncselekményekről szóló, titkos doszsziék nyilvánosságra hozatalát követelték. Közben a román államfő bátorítására Dan Voinea katonai ügyész bejelentette: viszszatér a nyugállományból, hogy ismét a forradalom alatt elkövetett bűncselekményekkel foglalkozhasson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.