Cél az autonómia

2009. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A romániai magyarság résztulajdonosa szülőföldjének, mégpedig abban az arányban, hogy Romániában hét, Erdélyben 25, a Székelyföldön pedig közel 80 százalék magyar él – hangoztatta Markó Béla a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által tegnapra összehívott székelyföldi nagygyűlésen. A közel ezer magyar önkormányzati képviselő részvételével tartott rendezvényen az RMDSZ elnöke leszögezte: a Hargita, Kovászna és Maros megye egy része alkotta régió lakossága nemcsak identitását szeretné megőrizni, hanem a hagyományt a modernizációval ötvözve kívánja megteremteni a területi autonómiát. Markó egyúttal elutasította, hogy – Traian Basescu román államfő nyilatkozatainak megfelelően – bárki a helyi autonómiával keverje össze a területi önrendelkezés iránti törekvést. A román elnök egyébként nem hivatalos információk szerint ma a Székelyföldre látogat.
A hargitai megyeszékhelyen rendezett nagygyűlésen Tőkés László rámutatott, a Kárpát-medencében minden legitim politikai erőnek kötelessége az autonómia képviselete, e tekintetben egységes fellépést sürgetett az erdélyi magyar szervezetek között az önrendelkezés tárgyában. Az EMNT elnöke egyaránt bírálta az RMDSZ „politikai mindenekfölöttiségét” valló Markó-doktrínát és a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) is, reményét fejezve ki, hogy utóbbi szervezet mára meghirdetett nagygyűlése kiegészíti majd a csíkszeredai rendezvényt.
A tegnapi eseményen különben részt vettek az SZNT és az erdélyi Magyar Polgári Párt vezetői is, a szervezők ugyanakkor nem engedtek be a sportcsarnokba négy, a Magyar Gárda egyenruhájában megjelent férfit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.