Szlovákiában mától tilos azokban a vendéglőkben dohányozni, ahol ételt is felszolgálnak. Más helyeken, bárokban, sörözőkben is csak fallal elválasztott külön helyiségben lehet majd rágyújtani. A szeptember 1-jén életbe lépő szabályozás szerint a vendéglátóhelyekben a belső teret úgy kell kialakítani, hogy ne kelljen áthaladnia a füstös részen annak, aki nem cigarettázik, még akkor se, ha az illemhelyre megy. A fallal elválasztott füstös helyiség nem lehet a bejáratnál, és nem lehet nagyobb az alapterület felénél. A jogszabály megszegéséért 331-től 3319 euróig (90 ezertől 900 ezer forintig) terjedő bírság szabható ki.
Az Új Szó című pozsonyi napilap tegnapi számában közölt cikk szerint a szlovák főváros belvárosának legtöbb étterméből és bárjából mától kitiltják a dohányzókat, ahol pedig az italfogyasztásból származik a bevétel döntő része, ott bezárják a konyhát. A csak italt árusító bárokban ugyanis továbbra is lehet majd dohányozni. A tiltás életbelépése után a teljesen „füstös” éttermek ellen a vendégek panaszt nyújthatnak be a szlovák közegészségügyi hivatalnál. A hivatal elérhetőségeit a dohányzási tilalomról szóló, kötelezően kifüggesztendő közleményeken kell feltüntetni. Ha a tulajdonos elfelejti kiragasztani a közleményt, szintén 331–3319 euró bírságra számíthat.
A most szigorodó szlovákiai jogszabály már idén áprilistól korlátozta a füstölgők jogait a nem dohányzók védelmében a hivatalokban, a repülőtereken és az egészségügyi intézményekben.
A pozsonyi Új Szó által megszólaltatott Robert Ochaba, a szlovák közegészségügyi hivatal munkatársa szerint tavasz óta több mint tizenegyezer ellenőrzést végeztek. Azóta már kirótták az első bírságokat is, miközben sokasodnak a nem dohányzóktól érkező panaszok is.
Választásokat tartanak a Velencei-tónál
