Elég a széthúzásból

A Székelyföld fejlesztési stratégiáját vázoló memorandumot fogadnak el a Csíkszeredában ma rendezendő önkormányzati nagygyűlésen, amelyet holnap másik rendezvény követ Székelyudvarhelyen.

2009. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Mintegy ezer résztvevőt – önkormányzati és parlamenti képviselőt, polgármestert – várnak a szervezők a hargitai megyeszékhelyen ma rendezendő székelyföldi önkormányzati nagygyűlésre. Az eseményt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által létrehozott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum hirdette meg, célja, hogy a székelyföldi magyar választott önkormányzati tisztségviselők is megerősítsék a Székelyföld területi autonómiája iránti igényüket.
A rendezvényen a régió fejlesztési stratégiáját vázoló memorandumot terveznek elfogadni, amely mindazokat a problémákat sorjázza, amelyekkel a 800 ezres lélekszámú, 76 százalékban magyarok lakta Székelyföld szembesül: a régió militarizálását, az elrománosítást, az ortodoxia terjedését, a decentralizáció hiányát, a gazdaság elsorvasztását. A szervező politikai alakulatok minderre megoldást is javasolnak: sajátos jogállású közigazgatási struktúrát, területi autonómiát, amelynek elérésére cselekvési tervet is kidolgoznak. Miután a csíkszeredai rendezvény után egy nappal a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) is nagygyűlést rendez az önrendelkezés tárgyában, Tőkés László európai parlamenti képviselő a napokban felhívásban sürgette a romániai magyar szervezetek együttműködését az erdélyi magyarság autonómiájának megteremtése érdekében. Különben az EMNT elnöke a kolozsvári Krónika napilapnak nyilatkozva élesen bírálta az SZNT nagygyűlésének társszervezését felvállaló Szász Jenőt.
Tőkés szerint az erdélyi Magyar Polgári Párt elnöke az RMDSZ és az EMNT között létrejött összefogás mélyítésének és kiszélesítésének meghiúsításán fáradozik. „Jelenlegi helyzetünkben megengedhetetlen az a fajta acsarkodás, szándékos széthúzás, ellenségeskedés, amely a szándékoktól eltérően nem az RMDSZ meghaladott és kárhoztatni való politikáját sújtja, hanem éppen bumeránghatást fejt ki, és az autonómiára, a nemzeti érdekérvényesítésre üt vissza” – fejtette ki az EP-képviselő.
Tőkés ellenrendezvénynek nevezte a székelyudvarhelyi nagygyűlést, amelyen nem biztos, hogy részt vesz, a csíkszeredai rendezvényen azonban Markó Béla RMDSZ-elnökkel együtt felszólal. „A Székelyföld magyarsága nem választható el az erdélyi magyarságtól, az egész romániai magyarság egyet akar: legyen személyi elvű autonómiája az erdélyi, területi autonómiája pedig a székelyföldi magyarságnak” – állapította meg Tőkés László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.