Kiraboltak egy romániai pénzszállítót

Mintegy 19 millió forintnak megfelelő összeget zsákmányolt tegnap egy pénzszállító autó kifosztásánál az észak-erdélyi Máramaros megyében hat, magát rendőrnek kiadó fegyveres férfi. Romániában az elmúlt időszakban rendkívül elszaporodtak a bankok, zálogházak és ékszerüzletek ellen elkövetett fegyveres rablások.

2009. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cseh kamionsofőrt öltek a cigányok. Huszonkilenc napos előzetes letartóztatásba helyezte tegnap az aradi törvényszék azt a négy cigányt, aki halálra vert egy cseh kamionsofőrt a román–magyar határ közelében. A bűncselekmény vasárnap reggel történt a gyulavarsándi átkelő túloldalán fekvő Székudvar egyik szórakozóhelyén. Camelia Tuduce rendőrségi szóvivő közölte: a 44 éves Jiri S. a vendéglőben ült, amikor a négytagú, ittas cigányokból álló csoport bömböltette a zenét és hangosan veszekedett. Amikor a cseh férfi rájuk szólt, hogy ne hangoskodjanak, a romák azonnal rávetették magukat, rugdosták, egyikük pedig szétvert az áldozat fején egy üveget. A helyszínre érkezett mentők már nem tudták megmenteni a cseh állampolgár életét. Az ügyészség két elkövetőt emberölés, másik kettőt pedig gyilkosságban való bűnrészesség alapos gyanújával vett őrizetbe. (R. Sz.)


Hajtóvadászatot folytatnak a román nyomozó hatóságok hat, állig felfegyverzett férfi ellen, akik tegnap akciófilmekbe illő jelenet közepette raboltak ki egy pénzszállító autót Máramaros megyében. A bűncselekmény reggel történt, amikor egy nagybányai biztonsági cég munkatársai a román– ukrán határ mentén fekvő Máramarosszigetre tartottak, hogy feltöltsék a környék bankautomatáit. A 280 ezer lejt (közel 19 millió forintot) szállító páncélozott járművet a Gutin-hágónál tartóztatta fel hat, álarcot és fényvisszaverő mellényt viselő, magát a román rendőrség különleges alakulata tagjának kiadó fegyveres férfi. Terepjárójukat rendőrség felirattal látták el. A biztonsági cég alkalmazottai utólag elmondták: amikor látták, hogy az út közepén két személyautó keresztbefordult, azt hitték, közlekedési baleset történt. Emiatt gyanakvás nélkül engedelmeskedtek, amikor az egyik álrendőr a jármű iratait kérte tőlük. Amikor az egyik vagyonőr kiszállt a golyóálló furgonból, az elkövetők géppisztolyt fogtak rájuk, átrakodták a hat zsák pénzt, majd az alkalmazottakat bezárták a járműbe. A rendőrség megyeszerte útzárakat rendelt el, s a hajtóvadászatba nyomkereső kutyákat és helikoptert is bevetettek. Eddig azonban csak három elhagyott személykocsit találtak meg. Az egyikben a rablók 2,5 millió forintnak megfelelő összeget hátrahagytak. Sandu Pocol, Máramaros megye prefektusa szerint nem kizárt, hogy az elkövetők ukránok – egyikük törte a román nyelvet –, emiatt minden járművet átfésülnek a határátkelőhelyeken.
Utoljára 2004-ben fosztottak ki pénzszállító autót Romániában, ám az elmúlt időszakban egyre több a fegyveres rablás. Hétfőn például a dél-romániai Calarasi városában ugyancsak álarcos fegyveresek tíz kilogramm ékszerrel távoztak egy ékszerüzletből, és bár a tulajdonos egyiküket megsebesítette, máig nem sikerült elfogni őket. Ma is szabad ugyanakkor az a két fegyveres elkövető, aki februárban közel húszmillió forintnak megfelelő öszszeget rabolt egy bank kolozsvári kirendeltségéből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.