Kivárnak a moldovai kommunisták

2009. 09. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre magabiztosabbak államfő-választási esélyüket illetően a Moldovában hatalomra került Európa-barát koalíció tagjai, akik a parlament tegnapi ülésén megszavazták a Vlad Filat kinevezett miniszterelnök által bemutatott kormánystruktúrát. Miközben a 101 fős törvényhozásban 53 mandátummal rendelkező Európai Integrációért négypárti szövetségnek várhatóan nem okoz majd gondot, hogy a két héten belül esedékes végszavazáson megerősítse a 16 tárcát felállító Filat-kabinetet, nyolc voksra továbbra is szüksége van a hatalom totális átvételéhez, vagyis az államelnök megválasztásához.
Noha az államfői posztról egy hete lemondott Vladimir Voronin korábban arról beszélt, az általa vezetett kommunista frakció bojkottálni fogja a választást, egy nemzeti paktum aláírása fejében már hajlandónak bizonyult a párbeszédre, mindössze az exkommunista Marian Lupu, az új koalíció jelöltjének személyével van kifogása. Különben intő jel, hogy Mark Tkaciuc, Voronin jobbkeze is beismerte: az ellenzékbe kényszerített kommunistáknak – akik a júliusi időközi megmérettetésen 12 mandátumot veszítettek az áprilisihoz képest – fűződik a legkevesebb érdekük az újabb előre hozott választásokhoz. Eközben az államfői tisztséget ideiglenesen betöltő Mihai Ghimpu eltörölte a román állampolgárokkal szemben Voronin által áprilisban bevezetett vízumkényszert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.