Lemondott a moldovai államfő

2009. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel ezelőtt tett ígéretéhez híven tegnap benyújtotta lemondását Vladimir Voronin, a Moldovai Köztársaság államfője. A kommunista párt első embere tévébeszédben jelentette be távozását, közölve azt is, hogy nyolc éve hatalmon lévő alakulatával ellenzékbe vonul. Voronin különben élesen bírálta a júliusi előre hozott választások után koalícióra lépett, a Prut-menti ország európai integrációjára felesküdött négy parlamenti pártot, amelynek vezetői szerinte Moldova feldarabolására törekednek.
Az államfői teendőket ideiglenesen Mihai Ghimpu liberális pártvezér, a chisinaui parlament nemrég megválasztott elnöke látja el, aki – miután a kommunista kormány egy nappal ezelőtt ugyancsak lemondott – még a napokban Vlad Filat liberális-demokrata elnököt bízza meg a kormányalakítással. Ő közölte: szeptember 20-ig hivatalba lép az új moldovai kabinet, legkésőbb két hónapon belül pedig megkísérlik megválasztani a törvényhozásban az új államelnököt is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.