Lobbi a King’s City mellett

Kiszivárogtatásokkal igyekeznek hiteltelenné tenni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tavalyi működéséről szóló számvevőszéki jelentést. Információink szerint az Állami Számvevőszék elnöke a végleges jelentést csak szerdán írta alá. Egy korábbi anyagra hivatkozva a Népszabadság tegnap arról számolt be, hogy a számvevők semmisnek minősítik a sukorói tóparti ingatlan cseréjéről szóló szerződést.

Dénes Zoltán
2009. 09. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kerékpáros tüntetés. A Lehet Más a Politika (LMP) szombaton kerékpártúrával hívja fel a figyelmet a King’s City projekt veszélyeire és a hibás turisztikai fejlesztési irányok által okozott károkra. A gyülekező a dinnyési csónakkikötőnél lesz reggel kilenc órától, a felvonulás tíz órakor indul Dinnyés vasútállomásról. Előzetes bejelentkezés esetén kerékpárt is biztosítanak a résztvevőknek. (H. Gy.)


Még a véglegesítés előtt kikerültek a sajtóhoz az MNV Zrt. számvevőszéki ellenőrzéséről szóló jelentéstervezet, pontosabban annak sukorói ingatlanügylettel foglalkozó egyes részletei. A Népszabadság tegnapi számában közölt részleteket – maga is jelezve, hogy egy tervezetről van szó – a sukorói ügylettel kapcsolatos számvevőszéki megállapításokból, majd azokat egyenként cáfolni igyekezett. A lap birtokába került dokumentum szerint az ÁSZ a Velencei-tó partjára tervezett King’s City kaszinóváros érdekében az MNV Zrt. által lebonyolított ingatlancserét semmisnek minősíti. Az ÁSZ emellett megjegyzi azt is, hogy a Joav Blum által felajánlott 182,89 hektáros területből csak 10,31 hektárra lett volna szükség a csere alapjaként hivatkozott autópálya megépítéséhez. E területet pedig 40 millió forintért is megszerezhették volna, ezzel szemben a csere során 787,4 millióért számolták be Joav Blum gyümölcsöseit. Az izraeli– magyar állampolgár pedig további 296 millió forint kifizetése után hozzájutott a több mint egymilliárd forintot érő 70 hektáros tóparti területhez. A csere tehát a számvevők szerint nem volt célszerű. Sőt, véleményük szerint szabályos sem volt, mivel nem valósult meg az a törvényi kritérium, miszerint a földcserében részt vevők egyike helyi lakos kell legyen, vagy ott már földdel kell rendelkezzen.
A kiszivárogtatók létére adhat magyarázatot az a tény is, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nemrég kinevezett vezérigazgatója, Kamarás Miklós hétfőn egy „szűk körű” sajtóbeszélgetésen igyekezett magyarázatokat adni az ÁSZ várható megállapításaival kapcsolatban. Ez – a lapunknak nyilatkozó szakember szerint – azért furcsa, mert tervezett jelentéseit az ÁSZ minden esetben elküldi egyeztetésre az érintetteknek, vagyis az MNV Zrt. vezérigazgatójának lehetősége van hivatalosan reagálni a megállapításokra, esetleg cáfolni is azokat.
A csereügylet miatt egyébként a Központi Nyomozó Főügyészség áprilisban nyomozást indított, nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt, a Székesfehérvári Városi Ügyészség pedig okirat-hamisítás miatt már vádat emelt Joav Blum ellen.
Az MTI beszámolója szerint Szollár Domokos kormányszóvivő tegnap arról számolt be, hogy továbbra sincs napirenden, hogy a sukorói King’s City-beruházás lekerüljön a kiemelt beruházások listájáról. Emellett ismét biztosította a lakosságot arról, hogy „a kormány is látja az aggályokat és a felmerülő kérdéseket, de megvárja a vizsgálatok lezárását, mielőtt döntene”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.