Népszerűtlen romániai cigányok

2009. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem örvendenek túl nagy népszerűségnek a romániai román és magyar társadalom körében a cigányok két, nemrég készült felmérés tanúsága szerint. A bukaresti kormány megrendelésére az IMAS közvélemény-kutató intézet által végzett tanulmányból kiderül: 21 milliós lélekszámú keleti szomszédunk lakosságának 20 százaléka nem ért egyet azzal, hogy romák is élnek az országban; hét évvel ezelőtt arányuk meghaladta a 28 százalékot. A megkérdezettek közel fele lustának és tolvajnak tartja a cigány közösség tagjait, 77 százaléka szerint ugyanakkor a romák többsége áthágja a törvényeket.
Miközben az interjúalanyok több mint fele azt vallotta: nem lenne ellenvetése az ellen, hogy gyermeke magyar nemzetiségű személlyel lépjen házasságra, 68,4 százaléka kifejezetten nem szeretné, ha roma kerülne a családjába. A kolozsvári kisebbségkutató intézet által végzett felmérés egyébként ugyancsak azt mutatja, hogy a 18 és 35 év közötti erdélyi magyarok 63 százaléka egyáltalán nem vagy kismértékben értene egyet roma családtaggal, negyven százalékuk pedig cigány szomszéddal. (Ennél nagyobb arányban a magyar fiatalok a homoszexuális, AIDS-szel fertőzött és a drogfüggő személyektől ódzkodnak.) A kutatás szerint a román fiatalok 43 százaléka ellenezne egy magyar nemzetiségű családtagot, míg a magyar fiataloknak csak 18 százaléka utasítja el, hogy családjuknak román tagja is legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.