Román össztűz Madonna ellen

2009. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értetlenséggel vegyes felháborodást váltott ki a romániai közönség körében Madonna bukaresti diszkriminációellenes megnyilvánulása, amellyel burkoltan raszszizmussal vádolta meg keleti szomszédunk társadalmát. Az amerikai popdíva a román fővárosban szerda este tartott koncertjén tartotta fontosnak, hogy felemelje a szavát a romák hátrányos megkülönböztetése ellen. „Úgy hallottam, egyre gyakoribbá váltak a romaellenes megnyilvánulások Kelet-Európában. Ez elszomorít, mert nem hiszek abban, hogy bárkit is megkülönböztetésben kellene részesíteni. Minden ember számára biztosítani kell a szabadságot és az egyenlőséget. A cigányokat, a homoszexuálisokat és mindenkit, aki más, mint mi, egyenrangúnak kell tekintenünk és tisztelnünk kell. Ne feledjétek ezt!” – hangoztatta a Romániában első alkalommal járó Madonna több mint hatvanezres közönsége előtt, amely azonban hurrogással és füttykoncerttel reagált az énekesnő „lelkifröccsére”. Sokatmondó ugyanakkor – és rácáfolt az amerikai sztár általánosító és túlzó megjegyzésére –, hogy a romániai rajongók tapsorkánnal fogadták a Madonna által a színpadra hívott roma együttest és annak produkcióját. Az azóta a világsajtó által is felkapott közjáték számos romániai közéleti személyiség rosszallását kiváltotta. Sebastian Vladescu egykori pénzügyminiszter szerint pedig Madonnát alaposan félretájékoztatták a romániai cigányok helyzetéről. Cristian Tudor Popescu neves publicista úgy véli: a romániai közönség show-t és nem „politikai okítást” várt Madonnától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.