Támadják a székely autonómiatörekvést

2009. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap sem csitultak a román pártpolitikusoknak a székelyföldi autonómiatörekvésekkel szembeni heves reakciói. A hét
végén rendezett önkormányzati nagygyűléseket követő ellentámadásokhoz hasonlóan ezúttal is a kormányon lévő szociáldemokraták (PSD) és az ellenzéki liberálisok (PNL) bizonyultak a fő hangadóknak. Bogdan Niculescu-Duvaz, a PSD szóvivője tegnap időszerűtlennek és alkotmányellenesnek nevezte a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) bejelentését, miszerint a szervezet népszavazást rendez a régió önrendelkezése tárgyában, és határozott fellépést sürgetett a nyomozó hatóságok részéről a „törvénytelen” lépések ellen. Miközben érdekes módon nem kommentálta az RMDSZ által hasonlóképpen megfogalmazott autonómiaigényt, a politikus azzal vádolta Traian Basescu román államfőt, hogy az RMDSZ gyengítése érdekében ösztönözte az SZNT megalakulását – nyilvánvalóan összetévesztve a civil szervezetet az erdélyi Magyar Polgári Párttal. Mircea Dusa, a székelyföldi Hargita és Kovászna megye egyetlen román parlamenti képviselője tegnap interpellált is ez ügyben a bukaresti törvényhozásban, felszólítva a központi román hatóságokat, hogy határozottan foglaljanak állást a magyar szervezetek alkotmányba ütköző, „szemtelen” megnyilvánulásai ellen. Miközben senkit nem lepett meg, hogy a szélsőségesen nacionalista, parlamenten kívüli Nagy-Románia Párt referendumot tartana a novemberi államfőválasztással egy időben a Székelyföld „hovatartozása” tárgyában, annál többen felkapták a fejüket liberálisok reakciója hallatán. Crin Antonescu PNL-elnök, az alakulat államfőjelöltje ugyanis felszólította a főügyészséget: indítson eljárást a nagygyűlés résztvevői ellen, akik szerinte Románia területi integritására törnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.