Basescu békítené a koalíció tagjait

Tovább tart a szociáldemokrata belügyminiszter visszahívása miatt kirobbant viszály a bukaresti kormánykoalícióban, amelyből a két román nagypárt vezetői felváltva tessékelik ki egymást. Bonyolítja a patthelyzetet, hogy Traian Basescu államfő nem siet a tárcavezető leváltásának jóváhagyásával.

2009. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bojkottálták a román szociáldemokrata párt (PSD) vezetői az Emil Boc kormányfő, demokrata párti elnök (PDL) által tegnap reggelre összehívott koalíciós egyeztetést, így harmadik napja dúl a két kormányzó alakulat közötti állóháború. A demokraták újfent felszólították koalíciós partnerüket, ajánljanak új személyt a leváltásra javasolt Dan Nica belügyminiszter helyére, a Mircea Geoana vezette baloldali alakulat azonban továbbra is ellenzi tárcavezetője menesztését. Maga az érintett tegnap alaptalannak nevezte a visszahívásáról szóló indokokat – a közbiztonság romlása, illetve az általa meglebegtetett választási csalási kísérlet –, és felkérte Traian Basescu államfőt, ne generáljon politikai válságot menesztése láttamozásával.
A szociáldemokrata miniszterek már a Boc-kabinet tegnap délutáni ülésén is előre megírt felmondólevelükkel jelentek meg, amelyet testületileg kívánnak benyújtani arra az esetre, ha az államfő elfogadja kollégájuk lecserélését. Erre azonban nem került sor, Basescu ugyanis már kedden leszögezte: nem hamarkodja el a döntést, inkább arra vár, hogy a két alakulat vezetői párbeszéd útján próbálják elsimítani a konfliktust. Elemzők szerint az elnök ezáltal függetleníteni kívánta magát a PDL és a PSD közötti csatározásoktól, sőt elő akarja készíteni a terepet annak bejelentésére, miszerint nem egykori pártja, a demokrata alakulat színeiben, hanem függetlenként kíván nekivágni a novemberi államfőválasztásnak. Az Emil Boc miniszterelnök vezette PDL tudatta: a nagykoalíció felbomlása esetén kizárja a szakértői kormány felállítását, ehelyett a távozó szociáldemokrata minisztereket ügyvezető tárcavezetőkkel kívánja pótolni, így a kisebbségi kormány 45 napig – gyakorlatilag a november végi államfőválasztásig – működhet a parlament jóváhagyása nélkül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.