Boc kisebbségben kormányoz tovább

2009. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négynapos politikai kötélhúzás után megpecsételődött a demokrata-liberálisok (PDL) és a szociáldemokraták (PSD) alkotta bukaresti nagykoalíció sorsa. Traian Basescu államfő tegnap aláírta a kormányfő-helyettesi posztot is betöltő Dan Nica szociáldemokrata belügyminiszter menesztéséről szóló határozatot, ennek nyomán a baloldali alakulat tárcavezetői testületileg benyújtották lemondásukat, egyúttal felrúgták a kilenc hónapja működő nagykoalíciót.
Emlékezetes, Emil Boc miniszterelnök, a PDL elnöke hétfőn kezdeményezte Nica felmentését, utóbbi ugyanis választási csalás gyanújába keverte a jobbközép alakulatot. Noha a koalíciós háború elsimítása érdekében Basescu előbb független vagy ellenzéki belügyminiszter kinevezésére tett javaslatot, sőt szerda este megpróbálta meggyőzni Nicát, hogy mondjon le, a szocdemek leszögezték: miniszterük távozása esetén kilépnek a kormányból. Ezt délután meg is tették, Mircea Geoana PSD-elnök pedig leszögezte: ez volt az utolsó alkalom, amikor a PSD másodhegedűsi szerepet vállalt egy kormánykoalícióban. A politikus – aki a második mandátumra pályázó Basescu egyik kihívója – különben az államfőt és a vele szimpatizáló PDL-t vádolta a politikai válság kirobbantásával. Miközben a koalíció szétrobbanása miatt a lej gyengült az euróhoz képest, és a tőzsdeindex is lejtmenetbe fordult, Adriean Videanu, a PDL elnökhelyettese bejelentette: a jobbközép alakulat kisebbségi kormányzásra készül. Emil Boc kabinetje késő esti ülésén készült dönteni a felszabadult tárcák ideiglenes betöltéséről, mivel azonban az átmeneti időszak csak 45 napig tarthat, a demokraták később az RMDSZ támogatásával kívánnak átvinni a parlamenten egy kisebbségi kormányt.
Markó Béla elnök kérdésünkre elmondta: a szövetség kapott ugyan meghívást a kormányzásra, de visszautasította az ajánlatot, szerinte ugyanis a jelenlegi gazdasági válság közepette kaland lenne mentőövet dobni valamelyik román pártnak, amikor azt sem tudni, mi lesz a novemberi államfőválasztás kimenetele. Hozzátette: miközben a hatalomra kerülés csak az elnökválasztás után jöhet szóba, konkrét feltételek mentén az RMDSZ már most hajlandó támogatni egy kisebbségi kormányt az ország stabilitásának megteremtése érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.