Bukás Bukarestben

Megbukott az Emil Boc vezette román kisebbségi kormány, miután az ellenzéki pártok tegnap átvitték a parlamenten bizalmatlansági indítványukat.

2009. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordot döntött a jobbközép demokrata-liberálisok (PDL) alkotta bukaresti kormány azáltal, hogy nem állta ki a parlament próbáját: a rendszerváltás óta először fordul elő Romániában, hogy egy kabinetet sikerül bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatni. Az Emil Boc PDL-elnök vezette kabinet vereségét az tette lehetővé, hogy a demokratákkal alkotott nagykoalícióból nemrég kivonult szociáldemokraták (PSD) szövetkeztek a liberálisokkal (PNL) és az RMDSZ-szel az amúgy ügyvivői feladatokat ellátó kormány megbuktatására. A bizalmatlansági indítvány sikere az utolsó pillanatig kétséges volt, a PSD és a PNL számos honatyájához hasonlóan ugyanis az RMDSZ több vezető politikusa ellenezte a politikai válság mélyítését. A magyar alakulat – amely konkrét ajánlatot kapott a demokratáktól a kormányrészvételre – csak a parlamenti frakciók tegnap reggeli ülésén döntötte el, hogy megszavazza a Boc-kormány menesztését. Miközben az elmúlt napokban kiderült, a szociáldemokraták és a liberálisok koalíció létrehozását tervezik, Crin Antonescu PNL-elnök bejelentette: Klaus Johannist, Nagyszeben német polgármesterét javasolja miniszterelnök-jelöltnek egy új, technokrata kabinet élére. A kormányfő kijelölésének joga Traian Basescu államfő hatásköre, aki tegnap este már konzultált is a parlamenti pártokkal egy új kabinet felállításáról. Basescu számára azonban az alkotmány nem szab határidőt a miniszterelnök megnevezéséhez, így megtörténhet, az államfőválasztás december 6-i második fordulójáig még talpon marad a Boc-kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.