Ellenzéki összefogás Boc kormánya ellen

2009. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be tegnap Emil Boc kisebbségi kabinetje ellen a román liberális párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), és mivel a kezdeményezést támogatják a szociáldemokraták (PSD) is, elvileg megvan a többség a kormány megbuktatásához. Ezáltal ismét összeállt a Traian Basescu államfő 2007-es felfüggesztését kieszközlő bukaresti pártkoalíció, amely a novemberi elnökválasztás közeledtével közös frontot nyit Basescu és a hozzá hű, Emil Boc irányította jobbközép demokraták ellen. Érdekes, hogy miközben Markó Béla a román nagykoalíció múlt heti szétszakadása után a stabilitás megőrzését és Boc kisebbségi kormányának támogatását ígérte, az RMDSZ most mégis csatlakozott a buktatási kezdeményezéshez. Holott ennek sikere esetén a jelenlegi kabinet az államfőválasztás második, december 6-i fordulójáig úgyis ellátná az ügyvezetést, arról nem beszélve, hogy Basescu előre látható újrázása esetén Emil Boc minden bizonnyal kitöltené négyéves mandátumát.
A kormányfő különben nem félti székét: tegnap bejelentette, hogy felelősséget vállal a parlamentben a nyugdíjreformot célzó törvényért, amely egy bizalmatlansági indítvány kudarca esetén automatikusan hatályba lép.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.