Eltökélt a román elnök

Traian Basescu államfő kész feloszlatni a román parlamentet, ha a törvényhozás egymás után két alkalommal is elutasítja kormányfőjelöltjét. Napról napra mélyül a válság a bukaresti belpolitikában, és szemernyi remény sem mutatkozik az egymással szemben álló pártok közötti kompromisszumra.

2009. 10. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Traian Basescu államfő tegnap bejelentette: ha a szociáldemokraták (PSD), a liberálisok (PNL) és az RMDSZ alkotta ellenzéki oldal leszavazza az általa miniszterelnöknek kinevezett Lucian Croitoru kabinetjét, másodjára a legtöbb parlamenti mandátummal rendelkező alakulat, azaz a hozzá hű demokrata-liberális párt (PDL) jelöltjét bízza meg a kormányalakítással. Az elnök egyértelművé tette azt is, hogy – az év végi megmérettetésen való újraválasztása esetén – kész elrendelni a törvényhozás feloszlatását és az előre hozott választások kiírását, ha a honatyák másodszor sem szavaznak bizalmat miniszterelnök-jelöltjének. Basescu megerősítette azt is: a pártok eddigi ellenkezése dacára az államfőválasztással egy időben népszavazást ír ki az egykamarás törvényhozás bevezetéséről és a jelenlegi 471 fős parlament 300 alá csökkentéséről. Eközben a PSD és a PNL kizárólag Klaus Johannis kormányfőjelöltségéről hajlandó tárgyalni, s az RMDSZ is kitart mellette.
Eközben Toró T. Tibor, a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke tegnap Kolozsváron elmondta: csak akkor támogatják a romániai államfőválasztáson induló Kelemen Hunort, ha az RMDSZ jelöltje választási programjába foglalja a Székelyföld autonómiájának kérdését, illetve a magyar nyelv hivatalos regionális nyelvvé történő nyilvánítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.