Érdekcsoportok a román baloldalon

Tálcán kínálja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számára a bukaresti hatalomba való visszatérés lehetőségét a román nagykoalíciót alkotó alakulatok között állandósult kíméletlen küzdelem.

2009. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik a belharc a tavaly novemberi parlamenti megméretés után létrejött bukaresti nagykoalícióban, amely egybehangzó vélemények szerint nem éli túl az év végi államfőválasztást. Az elnöki posztra áhítozó Mircea Geoana vezette román szociáldemokraták (PSD) és a Traian Basescu jelenlegi elnökhöz hű jobbközép demokraták (PDL) közötti párbaj legújabb csörtéje tegnap abban merült ki, hogy a PDL nyomására a kormány PSD-s oktatásügyi minisztere elállt az ágazat központosítását szolgáló intézkedésétől. Ecaterina Andronescu tárcavezető nemrég kibocsátott rendelete megvonta a területi tanfelügyelőségektől az iskolaigazgatók kinevezésének jogát, és ezt a minisztérium hatáskörébe utalta, holott a néhány napon belül hatályba lépő tanügyi törvénycsomag kimondja: az oktatásügyi intézmények vezetőségének megválasztása a helyi önkormányzatok feladata.
Miközben koalíciós súrlódásokhoz vezetett, hogy Emil Boc kormányfő, a PDL elnöke felszólította miniszterét: vonja vissza a decentralizációt gátló rendeletet, a duzzogó szociáldemokratákat „házon belüli” konfliktusok is lefoglalják. Octav Cozmanca, a PSD alapítója, volt főtitkára és szenátora bejelentette: felfüggeszti párttagságát, mivel az alakulat megszűnt baloldali párt lenni azáltal, hogy feladta elveit. A volt miniszter elmondta, a párt jelenlegi vezetői családtagjaikkal és barátaikkal együtt közpénzeket felhasználva, kétes ügyletek révén óriási vagyonra tettek szert. „Nem nézhetem tovább, ahogy a pártot érdekcsoportok, klánok és bandák irányítják, olyan hataloméhes politikai kalandorok, akik az alakulat fejlődése helyett saját vagy feleségük, gyermekeik, szeretőik vagy az alvilág és a maffia érdekeit tartják szem előtt” – mondta Cozmanca, akinek őszinteségét pártja kizárással „honorálta”.
Markó Béla RMDSZ-elnök a hét végén kijelentette: az alakulat az államfőválasztás után kész bármelyik parlamenti párttal kormányra lépni a magyar közösség helyzetének javításáért. Az RMDSZ számára már csak azért is lenne kézenfekvőbb a PDL-vel való együttműködés, mert az új oktatásügyi törvényben éppen nekik köszönhetően került be, hogy a magyar diákok a jövőben speciális tanterv és tankönyv alapján tanulhatják a román nyelvet és irodalmat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.