Falhoz állított ország

Egyetlen tekintetben sikeresebb a fél éve hivatalába lépett Bajnai Gordon kormánya, mint a Gyurcsány-kabinet. A fokozódó elszegényedés, emelkedő munkanélküliség által sújtott lakossággal szembeni értelmetlen megszorító intézkedésekben. A szakértőiként eladni kívánt átmeneti kormány másik sikerágazatként a pénzügyi mutatók javulását szokta emlegetni, ám ezt a számok csak annyiban támasztják alá, hogy az előző vezetés alatti zuhanás kissé fékeződött. A fenyegető csőd elkerülését azonban kizárólag az amúgy is végsőkig kivéreztetett lakosság további elnyomorításával érnék el, az állami cégek vezetőit, a megtollasított nómenklatúrát és az általuk pénzelt támogató holdudvart kicsit sem hajlandók megrövidíteni.

2009. 10. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányzati PR-hangok arról fuvoláznak, hogy bár sok fájdalommal járnak a Hajdú-Bét tönkremenetele felett bábáskodó szocialista üzletember intézkedései, az ellenzék sem tehetne mást. Úgymond a pénzügyi egyensúly helyreállni látszik, a forint valamelyest visszaerősödött, s a költségvetési hiány állítólag nem haladja meg év végére a 3,9 százalékot. A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy mindennek később lesz meg a böjtje, mivel a valutaalapnak szállítandó fényezett adatok reményében minden ágazatot módszeresen lepusztítanak és a megszűnt munkahelyek, a tönkretett családi háztartások, vállalkozások, a szociális szféra ellehetetlenítése később sokkalta többe fog kerülni – a következő kormány idején.
Az IMF-megállapodást a Bajnai Gordon vezette kabinet a józan ész parancsának próbálja beállítani, holott az nem több egy végletekig eladósodott, hitelét vesztett országvezetésnek adott utolsó – ám a komoly kockázatnak megfelelően drága kamattal megszámított – szalmaszálnál. A ciklus alatti második MSZP-kormány számára tehát nincsen mozgástér, ha a csődöt el akarja kerülni, mindenben követnie kell a számára szigorúan előírt menetrendet. Az álbaloldal történelmi bűne viszont felmérhetetlen: az IMF által előírt hiányadatokat kizárólag a lakosság további, abszurditásba hajló egyoldalú megsarcolásával érnék el. A felesleges kiadások, luxusszámítógép, ital- és bútorbeszerzések megkurtításáról, a hozzájuk hű, gazdaggá tett rétegek megrövidítéséről, az állami szférából számolatlanul ömlő közpénzek visszafogásáról legfeljebb szavakban hallani, érdemi és hatásos lépések e téren nem történnek.
Alaptalan derűlátás
Ha végigzongorázunk az utóbbi fél esztendő eseménysorán, minden ágazatnál azt tapasztalhatjuk: a hazai ipar, vállalkozások és a lakosság versenyképességének a szisztematikus aláásását, az eszközök elvételét szolgálják az MSZP tettei. Pedig kül- és belföldön nagy lelkesedéssel dicséri saját és kormánya tevékenységét Bajnai Gordon. A nyugatiaknak előadást tartott a válságkezelés fortélyairól, az EBRD-ben rózsaszín képet festett az ország kilátásairól. Pénzügyminisztere, Oszkó Péter is csatasorba állt, s a volt SZDSZ-es gazdasági miniszter, Kóka János pannon pumázását elhomályosítva nyilatkozott. A szállodaszerű villaépítkezéséről híressé vált offshore-tanácsadó szerint ha nem lett volna a válság, irigyelt költségvetésű ország lehetnénk. Szerinte a válság után így is a legerősebbek között lehetünk.
A valóság ezzel szemben az, hogy az Állami Számvevőszéktől a Költségvetési Tanácsig mindenki figyelmeztet a helyzet veszélyeire, a jövő évi költségvetés fokozott kockázataira. Nem tudni ugyanis, miből képzelik el a szocialista kormányban a gazdasági növekedést. A felsorolt szervezetek és neves közgazdászok egyaránt azért aggódnak, hogy Bajnaiék úgy gondolják: a jövőre szerintük törvényszerűen bekövetkező világgazdasági fellendülés uszályára majd valamiképpen rákapaszkodunk, s így nekünk is „leesik” valami GDP-növekedés. Hogy ez hogyan, miképpen történne meg, arról a jelek szerint fogalmuk sincsen. Csak egy biztos: jelenleg nyolc százalék körüli a GDP csökkenése. A hurráoptimizmusnak ellentmond, hogy még a legderűlátóbb közgazdászok sem mernek világgazdasági áttörést jövendölni. Németországban – amelynek gazdaságához leginkább kötődünk – is csak egy százalék körüli bővülés várható.
Riasztó mértékű államadósság
De mitől is lábalnánk ki a nagyrészt a kormány által mélyített válságból, ha féléves működése alatt az álszakértői kabinet mindent megtett a krízis elhúzódásáért, a hazai vállalkozói réteg gyengítéséért, a fogyasztás, a beruházások visszafogásáért? Maga az átmeneti miniszterelnök is csak a nagyberuházások erőltetésétől és a multiknak adott további kedvezményektől várja a kilábalást. Márpedig ha nincsen fizetőképes kereslet, a családokat további adó- és járulékpréssel sújtja a központ, illúzió arra gondolni, hogy felpezsdülhet a gazdaság. Az aktuális minisztériumi kimutatás szerint a GDP-arányos államháztartási hiány az önkormányzatokkal együtt meghaladja a négy százalékot. Az államadósság alakulása még riasztóbb képet mutat: a pénzügyi tárca előrejelzése szerint is majdnem eléri a nemzeti össztermék nyolcvan százalékát.
Külpolitikai tekintetben gyengén teljesít a Bajnai-kurzus. Hónapok óta hasztalan próbáltak összehozni egy washingtoni meghívást Obamához. A New York-i kibulizott spontán találkozó és a közös fotózkodás az amerikai elnökkel és nejével provinciálisan tablószagúra sikeredett. A másik nagy fiaskót a szlovák miniszterelnökkel szemben volt kénytelen elkönyvelni a szocialista kormányfő. Miután példátlan módon nem engedték be Szlovákiába az államfőt, a felvidéki magyaroknak pedig meg akarják tiltani az anyanyelvük hivatalos használatát, totálisan káros hatású tárgyalást folytatott Robert Ficóval. Az EU-ban így tévesen azt a képet rögzítették, hogy két ország jelentéktelen összezördüléséről van szó csupán, amit a felek el is egyengettek.
Szemben az alkotmánnyal
Talán a legnagyobb szemléletbeli tévedése a szocialista kabinetnek, hogy a külpiaci elismertséget hajkurássza csekély hatásfokkal, holott önmagában ez nem érdekes, csak ha az ország, a társadalom előrejutását szolgálja. Bajnaiék ráadásul annak a tévhitnek a rabjai, hogy csak a lakosság ellenében és rovására lehet kijutni a válságból. A kormány feje ezért mondhatta azt a napokban – féléves regnálásának mintegy mottójaként –, hogy „elmentek a falig” az engedményekben. Mint kifejtette: az egészségügyben, a távhőáfa csökkentésében, a gyermekétkeztetés, a fogyatékosszervezetek támogatásában, az egyházi finanszírozás területén a megállapodásokkal elmentek a végsőkig, ennyi tartalék van a költségvetésben. Bár az önkormányzatokat nem emlegette, ezt rájuk is érvényesnek tartják: nincsenek tekintettel arra, hogy a helyhatóságok állami feladatokat látnak el háromnegyed részben. Így padlóra küldésük az állami működést teszi lehetetlenné.
Az állam kormányzati szétverése miatt alkotmánybírósági beadványok születtek, és az oktatóktól kezdve a vasúti dolgozókon keresztül a mozgáskorlátozottakig sok szervezet készül sztrájkra. Az alkotmány ugyanis arról rendelkezik, hogy az önkormányzatok csak úgy kaphatnak feladatokat, ha mellé forrásokat is rendel a mindenkori kormányzat.
Bajnai tehát pontosan írta le a helyzetet. Elmentek a falig, azaz falhoz állították az ország lakosságát. Az álszakértői kormány ezért döntött úgy, hogy az embertelen megszorítások közepette két terület lesz azért, amelynek növelik a támogatását a büdzsében: a készenléti rendőrségét és a kommunikációra, vagyis kormánypropagandára szánt eddig is tetemes összegeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.