Kisebb parlamentet szeretne Basescu

Népszavazást tartana az egykamarás parlament bevezetéséről és a honatyák számának jelentős csökkentéséről Traian Basescu román államfő. A bukaresti nagykoalíció tegnap leszavazta a parlamentben az ellenzék bizalmatlansági indítványát.

2009. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan javaslattal rukkolt elő tegnap Traian Basescu román elnök, aki november 22-re, azaz az államfőválasztás napjára referendumot kezdeményez az egykamarás parlament bevezetéséről, és már el is juttatta a bukaresti törvényhozás két házelnökének azt a dokumentumot, amelyben a törvényhozás jóváhagyását kéri a referendummal kapcsolatban. Basescu szerint az egykamarás parlament hatékonyabb és olcsóbb lenne, ráadásul felgyorsulna a döntéshozás. Az elnök egyúttal azt szeretné, ha a képviselők számát háromszázra csökkentenék. Románia képviselőházból és szenátusból álló parlamentje jelenleg 471 tagú, ebből 137 szenátor, 334 pedig képviselő. Az államfő szándékának kivitelezéséhez az alaptörvény módosítása szükséges. Mircea Geoana, a Basescuhoz hű demokrata-liberálisokkal (PDL) nagykoalíciót alkotó szociáldemokrata párt elnöke – Basescu legfőbb riválisa a novemberi megméretésen – demagógnak nevezte a javaslatot. Hevesen bírálta azt Crin Antonescu, az ellenzéki liberálisok elnöke, államfőjelöltje is, aki szerint Basescu csupán populista kezdeményezés mögé bújva mer indulni a választásokon. Markó Béla RMDSZ-elnök szerint meg kell tartani a kétkamarás rendszert, de a jelenlegi, „tökéletlen” parlament helyett valós kétkamarás törvényhozást kell létrehozni. Theodor Stolojan, a PDL alelnöke viszont egyetért Basescuval, mivel Romániában például majdnem ugyanannyi honatya van, mint a 300 milliós lakosságú Egyesült Államokban.
Közben a parlament két háza tegnap elutasította az RMDSZ és a liberális párt által a közalkalmazottak egységes bérezéséről szóló jogszabály ellen benyújtott bizalmatlansági indítványát. A törvényt az oktatási reformról és a kormányhoz tartozó ügynökségek átszervezéséről szóló jogszabályokkal együtt felelősségvállalással terjesztette a parlament elé az Emil Boc vezette kormány. Az egységes bértörvény miatt egyébként sztrájkra készülnek a romániai közszolgák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.