Közgazdász Basescu favoritja

Hosszas politikai válság elé néz Románia, miután Basescu elnök nem az ellenzék által támogatott nagyszebeni polgármestert, hanem egy bankszakembert bízott meg kormányalakítással. Basescu ellenfelei az alkotmánybírósággal fenyegetőznek.

2009. 10. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Román Nemzeti Bank kormányzójának tanácsosát, Lucian Croitorut jelölte miniszterelnöknek tegnap Traian Basescu államfő. A megbízásra azért volt szükség, mert a bukaresti ellenzéki pártok kedden bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták a jobbközép demokrata–liberális párt (PDL) elnöke, Emil Boc kisebbségi kormányát. Basescu azzal indokolta opcióját, hogy a recesszió sújtotta Romániának olyan kormányfőre van szüksége, aki képes kezelni a gazdasági válságot, ugyanakkor „beszéli” a Nemzetközi Valutaalap nyelvét. Az elnök ezzel arra utalt, hogy a következő hetekben eldől: Bukarest hozzáférhet-e az IMF és az Európai Unió által nyújtott húsz- milliárd eurós hitel októberi, novemberi és decemberi részleteihez, ellenkező esetben ugyanis megtörténhet, hogy a kormány nem tudja kifizetni a közalkalmazottak bérét és a nyugdíjakat. Az 52 éves, közgazdász végzettségű, Romániát az IMF-nél négy évig képviselő Croitoru közölte, mandátumát hosszú távra, azaz nemcsak a decemberben lezáruló államfőválasztásokig tervezi. A Croitoru-kormány életképessége azonban kétséges, Basescu favoritját ugyanis egyelőre csak Boc demokratái támogatják, a parlamentben 65 százalékos többségnek örvendő ellenzéki alakulatok pedig továbbra is kitartanak amellett, hogy az államfőnek Klaus Johannis nagyszebeni polgármestert kellett volna megbíznia a kormányalakítással. Mircea Geoana, a szociáldemokraták elnöke tegnap megismételte: nem fogják megszavazni Croitoru kabinetét, sőt az alkotmánybíróságon készülnek megtámadni Basescu döntését. A PDL-nek mégis sikerülhet kellő számú szavazatot szereznie, hiszen a két kormányalakítási kudarc után kiírandó előre hozott választás nem érdeke senkinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.