Összpárti felelősséget vár Basescu

2009. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan is Klaus Werner Johannist, Nagyszeben polgármesterét javasolták tegnap miniszterelnök-jelöltnek az Emil Boc kormányát egy nappal korábban megbuktató romániai ellenzéki pártok. A szociáldemokraták (PSD), a liberálisok (PNL) és az RMDSZ az erdélyi város elöljárójával folytatott megbeszélés után levélben hozták Traian Basescu államfő tudomására: támogatják Johannist abban, hogy technokrata kabinet élén irányítsa az országot. A romániai Német Demokrata Fórum elnöki tisztségét is betöltő, Nagyszebent 2000 óta irányító politikus közölte: mandátuma az államfőválasztások december 6-i második fordulójáig szólna. Johannisról közismert a liberálisok iránti politikai szimpátiája, ugyanakkor az ügyészség tegnap megerősítette, ingatlan-visszaszolgáltatások miatt nemrég munkaköri hanyagság gyanújával eljárást indított ellene.
Traian Basescu keresztülhúzta az ellenzék számítását, a pártok vezetőivel folytatott délutáni konzultáción ugyanis elutasította egy független kormányfő vagy egy technokrata kabinet kinevezését. „Nem támogatom, hogy a politikai pártok olyan szakértőkre hárítsák a kormányzás felelősségét, akiket a háttérből madzagon rángatnak” – szögezte le az államfő, aki egyúttal felszólította az alakulatokat: vállalják fel a kormányzás felelősségét, és alakítsanak nemzeti egységkormányt a következő két hónapra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.