Román koalíciós haláltánc

Fél lábbal már kinn vannak a bukaresti kormánykoalícióból a román szociáldemokraták, miután Emil Boc demokrata kormányfő belügyminiszterük visszahívását kezdeményezte. Traian Basescu államfő kompromisszumos javaslata ellenére mindkét fél felkészült a szakításra.

2009. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivár az RMDSZ. Markó Béla tegnap bejelentette: bár érkeztek erre vonatkozó jelzések a két nagy román párt részéről, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a novemberi államfőválasztásig nem kíván semmilyen koalíció tagja lenni. A szövetség elnöke ugyanakkor nem zárta ki, hogy a nagykoalíció széthullása esetén a magyar alakulat kívülről támogat egy kisebbségi kabinetet; a parlamenti támogatás tárgyában különben az RMDSZ vezetősége már egyeztetett az Emil Boc kormányfő vezette demokratákkal. (R. Sz.)


Pártfüggetlen vagy az ellenzék soraiból származó belügyminiszter kinevezésére tett javaslatot tegnap Traian Basescu államfő a bukaresti nagykoalíció vezetőinek, akiknek a tárca irányítása fölötti marakodása politikai válságot eredményezett Romániában. A tavaly decemberi parlamenti választások nyomán a Basescuval szimpatizáló jobbközép demokraták (PDL) és a szociáldemokraták (PSD) között létrejött nagykoalíció amúgy is viharos működésének legnagyobb szakítópróbáját az jelentette, hogy Emil Boc kormányfő, a PDL elnöke bejelentette: visszahívja tisztségéből PSD-s helyettesét, Dan Nica belügyminisztert. A tárcavezető azzal váltotta ki a demokraták haragját, hogy burkoltan választási csalási kísérlettel vádolta meg a koalíciós partnert, szerinte ugyanis a november 22-i államfőválasztás idejére „ismeretlenek” – készülve a voksturizmusra, a választók illegális utaztatására – máris kibérelték az ország összes autóbuszát. Mircea Geoana PSD-elnök azonban hallani sem akar Nica leváltásáról, sőt arról sem, hogy pártja új politikust jelöljön a tárca élére, és megfenyegette Bocot: a szociáldemokraták testületileg kilépnek a kormányból, ha a miniszterelnök visszahívja a minisztert. Ezt a lépést a román kormányfő tegnap meg is tette, meglepetésre azonban az államelnök nem írta alá a rendeletet. A Bockal és Geoanával folytatott rövid megbeszélése után Basescu közölte: mivel a két nagy párt kölcsönösen választási csalásra való „hajlammal” gyanúsítja a másikat, szerinte az államelnöki megméretés lebonyolítására hivatott belügyi és közigazgatási tárca irányítását pártsemleges szakértőre, avagy ellenzéki politikusra kell bízni. Az elnök egyúttal párbeszédre szólította a PDL és a PSD vezetőit, a kormányfő által ma reggelre összehívott koalíciós tanácskozás azonban nem sok eredménnyel kecsegtet. A vita hevessége nem véletlen, a belügyi tárca kulcsszerepet tölt be a romániai választások megszervezésében, az irányítását ellátó politikai alakulat pedig lépéselőnynek örvend a megméretésen. Márpedig erre az újrázni készülő Basescunak és legfőbb kihívójának, Mircea Geoanának egyaránt szüksége lesz ahhoz, hogy – a kettejük közötti párharc győzteseként – az ötéves elnöki mandátummal együtt pártja hatalmon maradását is szavatolja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.