Siet a román ellenzék

2009. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éles viták közepette ismertették tegnap a bukaresti ellenzéki pártok a parlamentben az Emil Boc jobbközép kormányának megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt, amelynek támogatása megosztja az RMDSZ-t. Kíméletlen küzdelem folyik a bukaresti pártok között azóta, hogy a román szociáldemokraták (PSD) egy héttel ezelőtt felrúgták a jobbközép demokrata–liberálisokkal (PDL) alkotott nagykoalíciót, és ezáltal parlamenti többség nélkül maradt Emil Boc kormánya. Noha mindössze másfél hónap maradt a belpolitikai viszonyokat mindenképpen átrendező államfőválasztásokig, a PSD, a liberálisok (PNL) és az RMDSZ alkotta ellenzék mindent elkövet a Traian Basescu elnökkel szimpatizáló demokratáknak a hatalomból való eltávolítása érdekében.
Az ellenzéki pártok sietségére utal, hogy nem várták ki, amíg Emil Boc a felelősségvállalás módszerével (azaz a parlamenti vita kikerülésével) tűzi napirendre a nyugdíjreformot célzó jogszabályt, hanem önálló bizalmatlansági indítványt terjesztettek elő. A dokumentum tegnapi ismertetésekor a PDL honatyái kivonultak a törvényhozás munkálatairól, kifogásolva, hogy az ellenzék nem hajlandó napirendre tűzni Basescunak az egykamarás parlament bevezetéséről szóló népszavazási kezdeményezését. Noha az ellenzéknek bőven megvan a kellő számú szavazata a bizalmatlansági indítvány elfogadásához, ennek sikere közel sem borítékolható a jövő heti szavazáson. Több PSD-s honatya közölte: nem fog hozzájárulni a Boc-kormány megbuktatásához, a kérdés pedig két táborra osztja az RMDSZ-t is. László Attila, a szövetség Kolozs megyei elnöke szerint az alakulat eljátssza szavahihetőségét, ha hozzájárul a politikai válság mélyítéséhez, holott Markó Béla elnök korábban arról beszélt, a stabilitás megteremtéséért hajlandók támogatni Boc kormányát. Az RMDSZ vezérkarának egy része az azonnali kormányba lépést szorgalmazza, míg a Markó-vonal csak az államfőválasztás után tenné ezt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.