Szándékosan siklatták ki a bukaresti gyorsot

Idegenkezűségre gyanakszik a romániai ügyészség és a közlekedési minisztérium a tegnapra virradóra az ország déli részében bekövetkezett vonatbaleset kapcsán. Kiderült, a Temesvár és Bukarest között közlekedő gyorsvonat kisiklását az okozta, hogy valaki eltávolította a síntalpak rögzítő csavarjait. Délután Kolozs megyében lefutott a sínekről egy üzemanyag-szállító szerelvény.

2009. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisiklott egy gyorsvonat vasárnap éjjel a dél-romániai Dolj megyében, és csak kevésen múlt, hogy nem történt katasztrófa. Temesvár és Bukarest között közlekedő, kilenc vagonból álló szerelvényt a dolji megyeszékhelyhez, Craio-vához közel fekvő Carcea község határában érte a szerencsétlenség, a háromszázhatvan utas közül tizenötöt kellett sérülésekkel kórházba szállítani. A balesetben a mozdony és nyolc vagon kisiklott, és oldalára fordult, az utasokat úgy menekítették ki, hogy betörték a szerelvény ablakait. Mivel a 112-es sürgősségi hívószámmal hiába próbálkoztak, a balesetről két, a vonaton utazó csendőr mobiltelefonján tájékoztatta alakulatát. Sokan pánikba estek, hozzájuk pszichológust is kirendeltek, és mivel valamennyi utas megtagadta, hogy vonaton folytassa útját, a vasúti társaság autóbuszt bocsátott a rendelkezésükre.
Tegnap reggel a helyszínre sietett Radu Berceanu román közlekedési miniszter, aki vasúti szakértőkkel és ügyészekkel folytatott megbeszélése után kijelentette: minden bizonnyal bűncselekmény történt, ismeretlenek ugyanis megrongálták a síneket, ám nem fémlopás szándékával. Elisabeta Dragut craiovai főügyész elmondta, hogy számos, a síneket a síntalpakhoz rögzítő csavar eltűnt a helyéről, és a nyomozók megtalálták azt a palackot is, amelyben az elkövető kenőolajat szállított a rozsdás alkatrészek meglazításához. Kihallgatták a román állami vasúti társaság (CFR) egy volt alkalmazottját, akit egészségi állapota miatt nemrég nyugdíjaztak, és éppen Carceában lakik. Meg nem erősített információk szerint a pszichés zavarokkal küszködő férfi többször azzal fenyegetőzött, hogy egykori vasúti felettesei „még megemlegetik” elbocsátását. A miniszter szerint akár szörnyű katasztrófába is torkollhatott volna a baleset, és több mint ötmillió eurós kár keletkezett.
Tegnap délután újabb vonatbaleset történt, ezúttal a Kolozs megyei Kolozsbos közelében siklott ki egy üzemanyagot szállító tehervonat. Senki nem sérült meg, de a felborult tartályvagonokból szivárogni kezdett az üzemanyag. A katasztrófavédelmi felügyelőség szerint nem volt különösebb vészhelyzet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.