Vádemelés Nastase ellen

2009. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvesztegetés gyanújával vádat emelt tegnap a román korrupcióellenes ügyészség Adrian Nastase egykori kormányfő, a jelenleg ellenzékben lévő szociáldemokrata párt (PSD) parlamenti képviselője ellen. A PSD országos tanácsának elnökén kívül csúszópénz elfogadása és okiratok megsemmisítése miatt vádat emeltek Ion Melinescu, a pénzmosás elleni bukaresti hivatal volt vezetője és Ristea Priboi, Nastase egykori tanácsadója ellen is.
A szociáldemokrata politikus mentelmi jogát idén márciusban vonták meg, amikor a parlament megszavazta az ellene javasolt bűnvádi vizsgálat lefolytatását. A vád szerint a miniszterelnöki posztot 2000 és 2004 között betöltő Nastase feltételezett bűntársai segítségével szüntetett meg egy ellene zajló vizsgálatot, amelynek az volt a célja, hogy tisztázza a felesége nevén szereplő bakszámlára elhelyezett 400 ezer dollár forrását. A nyomozás beindításáról 2000 novemberében – a pénzmosás elleni hivatal vezetőségi tagjaként – Melinescu értesítette Nastasét, akinek sugallatára eltüntette, majd Priboi közvetítésével a PSD vezető emberének birtokába juttatta az ügyiratot. A politikus nem maradt hálátlan: miniszterelnökké történt kinevezése után a pénzmosás elleni hatóság elnökévé nevezte ki Ion Melinescut, a Nastase-dossziéval foglalkozó hivatalnokot pedig eltávolították tisztségéből.
A korrupcióellenes ügyészség az ügyben már két évvel ezelőtt vádat emelt a PSD volt elnöke ellen, a legfelső bíróság azonban a Nastasét volt kormányfőként megillető mentelmi jogra hivatkozva visszautalta az ügyet az ügyészségnek. Románia egykori miniszterelnöke ellen két másik korrupciós ügyben is vádat emeltek már; ítélet egyelőre egyik esetben sem született.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.