időjárás 24°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

ANNO

Pethő Tibor
2009.11.16. 23:00

53 éve
Szovjet csapatmozdulatok
A hazánkban tartózkodó szovjet alakulatok jelentős része szombaton állandóan mozgásban volt. Az északkeleti határszélről érkezett jelentések szerint szombaton újabb szovjet alakulatok hatoltak be hazánk területére, s a megfigyelők arról is beszámolnak, hogy a határ szovjet oldalán sok páncélos áll készenlétben. Nyíregyházán a délelőtti órákban nagyobb szovjet egység haladt át Vásárosnamény felől Debrecen irányába. Megszállták a szovjet csapatok a 4-es számú műutat Szolnok és Abony között, és minden Budapest felé tartó járművet feltartóztattak. Szombaton este negyed nyolckor körülbelül száz szovjet harckocsi vonult át Szolnokon nyugati irányban. Debrecen város változatlanul körül van véve szovjet erőkkel. A lakosság több helyen érintkezik a szovjet egységek harcosaival, másutt a forradalmi bizottságok küldöttek útján vették fel az érintkezést a szovjet parancsnokokkal. A szovjet tisztek, katonák elmondják, hogy őket azzal az utasítással küldték: a fasiszták ellen kell harcolniuk, olyanok ellen, akik vissza akarják állítani a fasiszta rendszert. A Győrbe érkezett szovjet katonák a beszélgetések során elmondták, azzal küldték őket Győrbe, hogy az amerikaiak meg akarják támadni Magyarországot, nekik meg kell védelmezniök a magyar munkásokat.
1956. november 4., vasárnap

7 éve
Költözik a köztársasági elnök
Az Országgyűlés tegnapi döntése értelmében a jövőben a budavári Sándor-palota szolgál majd a köztársasági elnök és hivatala elhelyezésére. Az erről szóló törvény indoklása szerint a felújított Sándor-palota olyan reprezentatív műemlék épület, amely megfelel azoknak a protokolláris és biztonsági követelményeknek, amelyek az államfő elhelyezése során támaszthatók. A hatalmi ágak megosztásának is megfelel az új jogszabály, hiszen lehetőséget nyújt a köztársasági elnöknek arra, hogy elköltözzön az Országház épületéből, ezzel is kifejezve: a legfőbb közjogi méltóság az Országgyűléstől elkülönült, független alkotmányos tényező.
2002. november 6., szerda

A Magyar Nemzet korábbi számaiból összeállította: Pethő Tibor

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.