Basescu jelöltje megbukott a szavazáson

2009. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg nem örül a román parlament születésnapi „ajándékának” az 58. életévét tegnap betöltött Traian Basescu államfő, a törvényhozás ugyanis leszavazta az elnök által szakértői kormány megalakításával megbízott Lucian Croitoru kabinetjét. A bankszakember kormányalakítási kísérletének meghiúsítása nem meglepetés, a szociáldemokraták (PSD), a liberálisok (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség alkotta ellenzéki többség ugyanis többször jelezte: nem kér Basescu jelöltjéből, és továbbra is kitart Klaus Johannis nagyszebeni polgármester miniszterelnökké történő kinevezése mellett.
Croitoru távozása után az elnöknek új kormányfőjelöltet kell megneveznie, ám mivel az alkotmány erre nem szab határidőt, az államfőválasztásig valószínűleg az ellenzék által októberben bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott, Emil Boc demokrata–liberális (PDL) elnök vezette ügyvezető kabinet marad hivatalban. Basescu korábban megelőlegezte, hogy másodjára a legtöbb parlamenti mandátummal rendelkező alakulat, vagyis a demokrata–liberálisok soraiból választ kormányfőjelöltet; információk szerint ez Vasile Blaga PDL-főtitkár, ügyvivő belügyminiszter lehet. Basescu egyébként kísérletet tett a hozzá közel álló demokratákkal szemben kialakult ellenzéki tömb megosztására, közölte ugyanis: az államfőválasztás után ismét jobboldali koalíció kialakítását szorgalmazza a PDL és a liberálisok között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.