Basescu kisebb parlamentet akar

2009. 11. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Népszavazást rendeznek Romániában a november 22-i államfőválasztással egy időben a törvényhozók létszámának csökkentéséről és az egykamarás parlament bevezetéséről. A referendumot Traian Basescu elnök írta ki, lépését pedig azzal indokolta, hogy most befejeződő ötéves mandátuma idején eredménytelenül próbálta meggyőzni a pártokat arról, indítsák be az alkotmány módosításának folyamatát. Államfőjelölti minőségében tartott első, tegnapi sajtótájékoztatóján Basescu a politikai alakulatoknak az alkotmány- és államreformmal szembeni tartós ellenállása újabb bizonyítékának nevezte, hogy a parlament a napokban elutasította referendumkezdeményezését, viszont a törvényhozás állásfoglalása ebben az esetben csak konzultatív jellegű. A népszavazáson feltett kérdés alapján az államfő arról kéri ki a román állampolgárok véleményét, egyetértenek-e azzal, hogy a parlament létszámát legfeljebb 300 főre csökkentsék, a jelenlegi kétkamarás helyett pedig egykamarás rendszert vezessenek be.
Az elnök kezdeményezésével a jobbközép demokratákon (PDL) kívül egyetlen párt sem ért egyet, noha nyíltan senki nem meri kétségbe vonni a honatyák létszám- csökkentésének szükségességét. Az RMDSZ szerint például le kell faragni a törvényhozók számából, viszont a kétkamarás rendszert meg kell őrizni úgy, hogy a szenátus egyfajta régiók kamarájának szerepét töltse be.
A megmérettetés kampánya különben hivatalosan tegnap vette kezdetét Romániában, a jelenlegi elnökön kívül pedig kilenc jelölt – közöttük az RMDSZ-es Kelemen Hunor – szállt versenybe a Cotroceni-palota meghódításáért. Ugyancsak tegnap mutatta be kabinete összetételét az Emil Boc PDL-elnök vezette kormány parlamenti megbuktatása után miniszterelnökké kijelölt Lucian Croitoru; a Traian Basescu által kinevezett bankszakember részben elődje demokrata minisztereire, részben pedig technokratákra bízta a tárcák irányítását. A parlamentben koalícióra lépett ellenzéki szociáldemokraták, liberálisok és az RMDSZ kitart amellett, hogy nem szavazza meg a Croitoru-kormányt, mivel továbbra is Klaus Johannis nagyszebeni polgármestert látnák szívesen a Victoria-palota élén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.