Bőröndben csempészett hírnév

Ismét megbabonázta a világ egy szegletét hazánk (gasztro)kultúrája: októberben a Pick téliszalámi, a gyulai és csabai kolbász, a pápai sonka, hazánk borai, a magyar néptánc és népzene sikerétől volt hangos Tajvan. A döcögős hazai bürokrácia miatt azonban egyelőre csak útitáskában eldugva kelhettek hódító útjukra hungaricumaink – a jelek szerint a honi illetékesek egyelőre nem tartják fontosnak a 23 milliós szigetországi piacot.

Velkei Tamás
2009. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bízom benne, hogy a majdani kormány jobban odafigyel majd erre a lehetséges piacra, hiszen Tajvan 260 milliárd dollár tartalékkal rendelkezik, vagyis tudnák mire költeni a pénzüket – mondta Ékes József ellenzéki országgyűlési képviselő annak kapcsán, hogy a közelmúltban magyar napokat tartottak Tajvanon. Lényegében magánszervezésben, mecénások támogatásával utazott ki az a kis csoport, amely egyebek mellett a magyar szalámikkal, kolbászokkal, hazánk boraival, valamint a túrós batyuval, a kakaós csigával ismertette meg a távoli, 23 milliós szigetország fővárosának lakóit.
A fideszes honatya szerint 2006-ig hazánk a távol-keleti állam egyik jelentős kereskedelmi partnerének számított, ám a madárinfluenza és a H1N1-vírus feltűnését követően Tajvan a WHO (Egészségügyi Világszervezet) rendeletének megfelelően újravizsgáltatná a beszállítókat, ám mint Ékes József leszögezte, az agrártárca bürokráciája miatt a cégek azóta sem tudják újra megvetni lábukat Ázsiában. Így fordulhatott elő, hogy Debreczeni Balázs, a tatai Platán étterem mesterszakácsa több bőröndben elosztva tudta kicsempészni az ízes magyar kóstolót.
Pedig a magyar gasztronómia és kultúra abszolút sikert aratott: az egyik legnagyobb helyi televízió háromszor is élő adásban közvetített az eseménysorozatról, továbbá az eredetileg tervezetthez képest három héttel tovább marasztalták hazánk képviselőit Tajvanon.
Debreczeni Balázs ételremekeivel elvarázsolta a kínai ínyenceket, mint fogalmazott, a gyomrukon keresztül ismertette meg a tajvaniakat a magyaros ízvilággal, amelyet „nagyon mélyen fogadott be” az értő közönség. A mesterszakács harmincféle hungaricumnak számító magyar ételkülönlegességgel, a többi között gyulai, békéscsabai, pápai kolbász- és szalámi-hidegtálakkal varázsolta el a vendégsereget. Ugyancsak nagy érdeklődés kísérte a magyar borokat, ami azért is elismerésre méltó, mert az ázsiai ország lakói még csak most ismerkednek a minőségi borkultúrával.
A szigetországban azonban nemcsak az ehető, iható hungaricumok voltak népszerűek: a Duna Néptáncegyüttes előadásai alatt még a tajpeji Viktoria Grand Hotel előtt is táncoltak az érdeklődők. Kovács Norbert örökös aranysarkantyús néptáncos elmondta: a táncosok a nagy sikerre való tekintettel a tervezett tizenkettő helyett negyven fellépést adtak az ötcsillagos szálloda nagytermében, ami tükrözte: valóban kíváncsiak voltak a magyar viseletre, táncra, énekre, szinte itták magukba a magyar népzenét.
Nem csoda, ha a tajvaniak már a jövő évi magyar napokat tervezik: köztársasági elnökük bejelentette, hogy 2010-ben egy hónapon át ismerkedhet az ország a magyar kultúrával és hungaricumokkal. Hogy bejelentésének nyomatékot adjon, közölte: a tajvani külügy már betervezte a magyar küldöttség ott-tartózkodásának költségeit.
Ékes József elmondta: a tajvaniak – akik a magyar alapkutatási eredményeket elismerik – szeretnének szorosabban is együttműködni Magyarországgal, amely hazánk számára azért ígérhet sokat, mert az ország régóta élen jár a nano- és géntechnológia, valamint az orvostudomány területén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.