Bukarest futószalagon ad állampolgárságot

A jövő évtől önálló kormányügynökség foglalkozik Bukarestben a román állampolgárságot igénylők kérésének elbírálásával, a jogosultak öt hónapon belül személyi igazolványhoz jutnak. Hatályba lépett Romániában az állampolgárság odaítélését jelentősen megkönnyítő jogszabály, miután Traian Basescu államfő szerda este aláírta a dokumentum módosított változatát.

2009. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bukaresti kormány még áprilisban, sürgősségi rendelettel módosította a törvényt, amelynek legfontosabb eleme: a román állam abban az esetben is elismeri egy külföldi személy román állampolgárságát, ha annak csak a harmadfokú felmenőjéről bizonyítható, hogy román volt. Korábban mindezt csak akkor ismerték el, ha a kérvényező nagyszülei, tehát másodfokú felmenői közül volt valaki román állampolgár. A jogszabály kimondja, hogy az egykor Romániában élő személyeket „újrahonosítják”, visszaadják állampolgárságukat, amit önhibájukon kívül veszítettek el a határon túli románok. A könnyítés elsősorban a Moldovai Köztársaságban élő románokat érinti, akik közül csak az idén mintegy egymillióan nyújtották be igénylésüket a bukaresti bevándorlási hivatalnál, ezentúl viszont megtehetik otthon is a hamarosan nyíló cahuli és balti román konzulátuson. Traian Basescu moldovai fiatalokkal folytatott megbeszélésén tegnap bejelentette: a jövő év első felétől Bukarestben önálló kormányügynökség fogja elbírálni az állampolgársági igényeket, és az arra jogosultak öt hónapon belül átvehetik román személyi igazolványukat. „A kormány sürgősségi rendeletével foganatosított könnyítések révén az idén több személy részesült román állampolgárságban, mint 1990 óta összesen” – húzta alá a román államfő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.