Diktatúrával riogatnak

Újfent meglebegtette az előre hozott választások lehetőségét Traian Basescu román államfő, akinek kormányfőjelöltjét az előrejelzések szerint szerdán leszavazza a bukaresti parlament.

2009. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gőzerővel zajlik Romániában a november 22-én tartandó államfőválasztás kampánya. A második mandátumára pályázó Traian Basescu két potenciális ellenfele, a szociáldemokrata Mircea Geoana és a liberális Crin Antonescu a hét végén azt vetette a jelenlegi elnök szemére, hogy diktatúrát kíván kiépíteni. Mindkét jelölt úgy véli, hogy a Basescu által a választás napjára kiírt, az egykamarás parlament bevezetéséről és a honatyák létszámának csökkentéséről szóló referendum révén az államfő gyengíteni kívánja a törvényhozást. Eközben Basescu tegnap arra figyelmeztetett, hogy a posztkommunista Ion Iliescu által a háttérből irányított Geoana révén egy gazdasági-politikai oligarchia kívánja átvenni a hatalmat Romániában. A jobbközép demokraták szimpátiáját élvező elnök leszögezte: a politikai válság elhúzódása esetén megoldást jelenthet a parlament feloszlatása.
A parlamenti többséget alkotó ellenzéki pártok szerdán várhatóan leszavazzák a Basescu által kinevezett Lucian Croitoru kabinetjét. Nem kizárt, hogy az államfő szociáldemokrata politikust bíz meg a kormányalakítással, megpróbálva rést ütni az ellenzéki fronton.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.