Elítélték Overdose tulajdonosát

Letöltendő börtönbüntetésre ítélte tegnap első fokon a nagyváradi törvényszék Mikóczy Zoltánt, Overdose versenyló gazdáját és magyar állampolgárságú üzlettársát. Mikóczyra egy év, hét hónap, míg Györke Dezső Sándorra két év, két hónap szabadságvesztést szabtak ki.

2009. 11. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cristian Monenci, a bíróság szóvivője közölte, az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak éltek a fellebbezés jogával. A szlovák állampolgárságú Mikóczy Zoltánt csődbűntettben, Györkét csődbűntett és magánokirat-hamisításra való felbujtásban találták bűnösnek a bihari megyeszékhely törvényszékének bírái. Az ítélőszék ugyanakkor arról is döntött, hogy a fellebbezés elbírálásáig mindkét vádlott előzetes letartóztatásban marad.
Emlékezetes, Overdose tulajdonosát és Györke Dezsőt október 21-én vették őrizetbe a román nyomozó hatóságok, mert a csődbiztos engedélye nélkül akarták Magyarországra menekíteni a felszámolás alatt álló élesdi húsfeldolgozójuk negyvenhárommillió forintra becsült, elárverezés előtt álló gépsorait.
*
A vádlottak az ügyészség szerint arra kényszerítették a Karpat Carne Kft. romániai ügyvezetőjét, hogy hamis dokumentumokat állítson ki a gépek akadálytalan szállítása érdekében; ezeket az iratokat tegnap a törvényszék semmissé nyilvánította. – Teljes mértékben ártatlannak vallom magam – jelentette ki a tárgyaláson a dunaszerdahelyi üzletember, aki elmondta azt is, nem tagadja a vádiratban felsorolt tetteket, de ezek elkövetésekor „nem volt tisztában a helyzettel”. Vallomása szerint Mikóczy azt hitte ugyanis, hogy a szóban forgó gépsor és gyári felszerelések papíron hónapok óta egy másik cég tulajdonában szerepelnek, és ezeket a Máltán bejegyzett Still Centernek akarta elszállítani egy korábbi tartozás fejében. A Still Centerben Mikóczynak nincs tulajdonrésze, viszont Kelet-Európában ő képviseli a céget. Mikóczy közölte: a tranzakciót a Karpat Carne ügyvezetője, Kosztaczky István hiúsította meg, és a gépsor elszállítása előtt ugyancsak ő értesítette a román ügyészeket a két üzletember szándékáról. A felvidéki vállalkozó ismertette azt is, ő csak a rakodás végén volt jelen, a csődeljárásról pedig csak letartóztatása után, a rendőrségen értesült. Mikóczyék védője kifogásolta, hogy a román hatóságok nem megakadályozni próbálták a bűncselekményt, hanem tettenérést szerveztek.
Ha a Mikóczy Zoltán és Györke Dezső Sándor ellen született ítélet jogerőre emelkedik, akkor a büntetés letöltése után a két üzletembert kiutasítják Romániából. A nagyváradi törvényszék a jövő héten határoz arról, mikorra tűzik ki a per másodfokú tárgyalását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.