időjárás 23°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Elmaradó adóbevételek

Munkatársunktól
2009.11.21. 23:00

Látványos és azonnali javulásra lenne szükség az államháztartásban ahhoz, hogy az idei költségvetési tervek teljesülhessenek – derül ki a Pénzügyminisztérium tegnap közzétett adataiból. A novemberi és decemberi befizetéseket jelentős kockázatok övezik, ráadásul az adók korántsem a vártnak megfelelően folynak be. A leglátványosabb elmaradás a regisztrációs adónál látható: október végéig az éves terv egyharmada teljesült, vagyis 29,1 milliárd forintnyi befizetés érkezett, szemben a tavalyi első tíz hónap 75,7 milliárdjával. A társadalombiztosítási befizetéseknél sem jobb a helyzet, hiszen múlt hónap végéig 2397 milliárd forintnyi bevétel folyt be, így biztosan nem teljesül a költségvetési törvényben meghatározott 3142 forintos éves bevétel.
Az államadósság ebben az évben 915 milliárd forinttal gyarapodott, jelenleg 19 019 milliárd forintra rúg. Az adósság után fizetendő kamat változatlanul óriási terhet ró az államkasszára: októberben 139 milliárd forintnyi kötelezettség terhelte a büdzsét, az idei kamatkiadás pedig eléri az 1159 milliárd forintot.
A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint a fogyasztói árak a múlt hónapban 4,7 százalékkal haladták meg a tavaly októberi szintet. Mindebből feltörekvő piaci londoni elemzők arra következtettek, hogy semmi akadálya nincs a jövőben a Magyar Nemzeti Bank további ütemes alapkamat-csökkentésének.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.