időjárás 24°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Évekre ellátják az űrállomást

Hírösszefoglaló
2009.11.27. 23:00

Ma dokkol a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) az amerikai Atlantis, amely hat űrhajóssal a fedélzetén hétfőn indult útnak a floridai Kennedy Űrközpontból. Az űrrepülőgép tartalék alkatrészeket visz a tizenhat ország részvételével több mint tíz éve épülő űrbázisra. A több mint 13 tonnányi rakomány elsősorban olyan berendezéseket tartalmaz, amelyek túlságosan nagy méretűek ahhoz, hogy az elöregedett űrrepülőgépeket 2010 után felváltó orosz, európai és japán teherűrhajók szállíthassák az ISS-re – adta hírül a Reuters.
A megszokott hét asztronauta helyett ezúttal azért utazik csak hat az űrrepülővel, hogy jusson hely Nicole Stott fedélzeti mérnöknek is, aki három hónapja dolgozik az ISS-en, s az Atlantis fedélzetén tér majd haza. Az űrhajósok a bázison a tervek szerint három űrsétát tesznek majd, hogy elvégezhessék az aktuális szerelési munkálatokat.
A huszonnégy éves Atlantisnak a mostani a harmincegyedik űrkirándulása. A tizenegy naposra tervezett misszió után a NASA az idén már nem küld űrrepülőt az űrállomásra, jövőre pedig még összesen öt utat terveznek. Az űrsiklóflotta helyett 2015 után az Orion űrhajók veszik át a főszerepet az amerikai űrkutatásban, az új típusú járműveket az Ares–1 hordozórakéta állítja majd pályára.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.