időjárás 19°C Csaba 2022. július 6.
logo

Felrúgták a szabályzatot

Dénes Zoltán
2009.11.28. 23:00

Ellentétes az alapítvány alapító okiratával és a kuratórium működési szabályzatával Horváth Klára, Bábolna polgármesterének, az MSZP parlamenti képviselőjének azon lépése, amellyel közel tízmillió forint közpénzt utalt át egy magáncégnek – derül ki a szóban forgó „Bábolna Shagya” Közhasznú Alapítvány felügyelőbizottságának (fb) határozatából. Az alapítvány kuratóriumának elnökeként Hor-váth 9,6 millió forintot utalt át az Epona Lovasklub Kft.-nek úgy, hogy arra nem volt kuratóriumi felhatalmazása. Kérdésünkre elismerte, az MVM Zrt.-től megkapott öszszeget szinte azonnal továbbutalta a kft.-nek. Mint írta, az összeg továbbutalása támogatás címén történt az Epona Lovasklub Kft. részére. Tringer Ágoston, az MVM szóvivője leszögezte: az adomány odaítélésekor a részükről mértékadó és iránymutató volt, hogy egy állami cég által alapított nonprofit szervezetről van szó. Elmondta, a támogatás fő célja a hazai lovaskultúra fenntartása, az MVM célkitűzéseivel összhangban a nemzeti örökségvédelmi misszió támogatása volt, ami a közhasznú alapítvány alapító okiratában is szerepel.
Az alapítványi fb megállapította, hogy Horváth nem az alapító okirat és a működési szabályzat rá vonatkozó rendelkezései szerint járt el. Az fb emiatt kezdeményezte a kuratórium összehívását, mivel tagjainak álláspontja szerint az ügylet „a jogszabályt, az alapítvány alapdokumentumait sérti”. Az ülés napirendi pontjaként javasolja az eredeti állapot helyreállítását, vagyis az összeg visszafizettetését az Eponával, vagy ha ez nem sikerül, javasolták, hogy a kuratórium foglaljon állást a felmerülő károk megtérülésének módjáról. Ezen álláspontját az fb megküldte az alapítványt felügyelő, állami tulajdonban lévő Bábolna Nemzeti Ménesbirtok vezetőjének is. Bősze László, a ménesbirtok megbízott ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a kuratórium utólag elfogadta Horváth magánakcióját, ezért mint a tulajdonosi jogokat gyakorló megbízott ügyvezető, felkérte a cég jogászát arra, hogy adjon szakvéleményt e lépés törvényszerűségéről. E szakvélemény még nem készült el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.